Evropsko prvenstvo 2024.godine u Rimu

Vesti atletika 11. nov. 20209:01 > 9:24
Podeli:
Paolo Bruno/Getty Images

Savet Evropske atletike na video sednici doneo je odluku da Rim bude domaćin Evropskog prvenstva 2024. godine. Poznato je da će biti u avgustu, a tačan termin biće naknadno određen. Glavni grad Italije je protivkandidata imao u poljskim Katovicama.

Čast mi je da saopštim da će se najbolji takmičari Starog kontinenta za medalje boriti u Rimu. Italija je mnogo puta u istoriji pokazala da je sposobna da organizuje najveće događaje. Mislim da i atletičari i navijači jedva čekaju da dođu u „Večni grad“, rekao je Dobromir Karamarinov, predsednik EA.

Povezano

Italija je dobila priliku da treći put organizuje kontinentalno prvenstvo. Torino je bio domaćin davne 1934, a šampionat u Rimu je održan 1974, kada je čuveni Pjetro Menea pobedio u trci na 200 metara. Poslednje veliko atletsko takmičenje u Rimu bilo je Svetsko prvenstvo 1987. Ostalo je upamćeno po i danas važećem svetskom rekordu u skoku uvis u konkurenciji dama. Štefka Kostadinova tada je letela iznad 2,09 metara.

Kao i tada atletičari će se nadmetati na Olimpijskom stadionu. Čuveni „Olimpiko“ je renoviran 1990. godine za Svetsko prvenstvo u fudbalu. Ima kapacitet od 70.000 mesta.

Evropski šampionat ove godine je trebao da se održi u Parizu, ali je otkazan zbog pandemije koronavirusa. Naredno kontinentalno prvenstvo na programu je u Minhenu od 16. do 21. avgusta 2022. godine.