Slađana Perunović u problemu, propušta državno prvenstvo

Podeli:
Privatna arhiva

Slađana Perunović, jedna od najboljih atletičarki u istoriji Crne Gore, devojka koja je vlasnik državnih rekorda od 800 metara do maratona i koja je dva puta branila ugled Crne Gore na Olimpijskim igrama, obratila se javnosti saopštenjem.

Popularna “gazela iz Nikšića”, zbog zdravstvenih problema će morati da propusti držvno prvenstvo na 10 kilometara, a na osnovu saopštenja koje prenosimo u celini, kristalno je jasno da čelnici Saveza i Olimpijskog komiteta, moraju da reaguju munjevito, jer Slađana još uvek ima realne izglede da stigne do Olimpijskih igara u Japanu.

Poštovani,

Dobrim poznavaocima atletike, ali i pamtljivijim sportskim novinarima nije tajna da u svojoj dvadesetogodišnjoj atletičarskoj karijeri nisam propustila nijedno državno takmičenje. Međutim, ovih dana prolazim možda kroz najteži period u svom sportskom veku jer sam prinuđena da obustavim treninge zbog nimalo bezazlenih zdravstvenih problema koji su me mučili, a da ni sama nisam bila svesna da ih uopšte imam. Ljubav prema trčanju, treninzima, takmičenjima, svemu onome što mi je ovaj sport pružio i što sam ja kroz njega pružila nikšićkom i crnogorskom sportu, očigledno ima svoju cenu, koja nije uvek voljno samoodricanje i žrtva, već i ono što ne možemo uvek da kontrolišemo: zamor, povrede, bolesti… To su, srećom, prebrodive posledice jednog samozaborava u koji tonemo svi mi koji smo nečemu posvećeni iz dubine svoje duše. 

Pokušaću da budem precizna. Nakon višemesečne agonije kroz koju sam prolazila tokom treninga, usled za mene neuobičajenog i sve teže podnošljivog zamaranja, odlučila sam da pođem na lekarski pregled kako bih saznala da li se radi o infekciji Sar-Cov2. Međutim, utvrđeno je da sam ipak negativna na antitela „korone“ pa je tako isključena infekcija tim virusom. Ali, dodatnim analizama je otkriveno postojanje virusne infekcije koju su izazvali Citomegalovirus (infekcija koja može da bude sa komplikacijama na miokardu) i Ebštajn-Barov virus.

Ultrazvučnim pregledom je ustanovljeno i lako uvećanje jetre koje je u vezi sa ovim virusnim infekcijama. Jedan od mojih lekara ne isključuje mogućnost da sam „na nogama“ podnela upravo ovu infekciju čije posledice osjećam nekoliko meseci nakon pojave prvih simptoma koje sam ignorisala, misleći da je reč o prolaznoj slabosti, ali i u želji da se što bolje pripremim za takmičenja. 

I kao što sam rekla na početku, fanatična posvećenost atletici, sve do samozaborava, doprinela je da mi se ova viroza bukvalno provuče „ispod radara“ u jeku najnapornijih treninga iz olimpijskog ciklusa. 

Kako bih se što pre oporavila i vratila treninzima narednih dana predstoje mi tretmani detoksikacije jetre koje mi je preporučila doktor medicinskih nauka i imunolog Vjeroslava Slavić iz Instituta „Dr Simo Milošević“. Ovoj izuzetnoj ženi i stručnjaku dugujem beskrajnu zahvalnost. Očekujem da će mi Atletski savez Crne Gore i Crnogorski olimpijski komitet izaći u susret i pokriti troškove tretmana koji mi je prepisala dr Slavić, a sa kojom sam stupila u kontakt preko zajedničkih prijatelja. 

Moram da dodam i sledeće. Samozaborav i njegove posledice mogu se sanirati, ali svakom čoveku teže pada „toksičan“ osećaj da je zaboravljen od onih kojima je briga za svakog sportistu (ako ne elementarno ljudsko osećanje) makar službena dužnost iz opisa radnog mesta koje zauzimaju. 

O toku predstojećih detoksikacija (fizičkoj i emotivnoj) i mom uspešnom oporavku, sportska javnost će biti u dogledno vrijeme obaveštena.  Sa nestrpljenjem čekam povratak na atletske staze koje će me, nadam se, odvesti na Olimpijadu u Tokiju, po treći put u karijeri”, napisala je Slađana Perunović.

Komentari

Vaš komentar