Vilagoš odbranila titulu uz rekord svetskih šampionata

Atletika 3. avg 20221:34 > 9:3812 komentara
Podeli:
Adriana Vilagoš
FOTO: PrtSc

Adrijana Vilagoš je i drugu godinu zaredom juniorska prvakinja sveta u bacanju koplja! Osamnaestogodišnja devojka iz Vrbasa, posle titule u Najrobiju, osvojila je zlato i u dalekom Kaliju. Za novo najsjajnije planetarno odličje bacila je dva puta i rekord svetskih šampionata, koji od večeras iznosi 63.52 metara!

Držala ga je, još od 2008. godine iz Bidgošća, Ukrajinka Vera Markarijan – 63.01.

Verovatno kao niko nikada pre, članica ŽAK Sente, bila je dominantna u finalu. Njena prva tri hica predstavljala su „svet za sebe“, a podatak da je drugoplasirana Kolumbijka Valentine Barioš bacila skoro šest metara kraće, dovoljno govori koliko je Adrijana bila ubedljiva.

Adriana Vilagoš 3
FOTO: PrtSc

Rekordnih 63.52 je i najvrednije ostvarenje u karijeri Adriane Vilagoš, a stigao je u trećoj seriji. Prethodno je nova osvajačica zlata i na Mediteranskim igrama, bacila 60.66, pa 63.34. Do kraja takmičenja više je uživala u borbi za drugo i treće mesto (i bodrila na kraju četvrtoplasiranu Hrvaticu Veroniku Šokotu), nego što je pokušavala da još neki put pomeri sopstvenu granicu snova.

Povezana vest

Adrijani posle ovakvog dostignuća, do državnog (seniorskog) rekorda Tatjane Jelače iz 2014. godine (64.21m), nedostaje još 69 santimetara.

Vilagoš je pobedom u Kaliju upisala Srbiju među osvajače medalja i na ovom Svetskom juniorskom šampionatu, mada naša atletika u Kolumbiji ima još nekoliko sjajnih aduta. Tu pre svega mislimo na Angelinu Topić, koja će u četvrtak, nešto posle 23 časa, izaći na zaletište u kvalifikacijama skoka uvis.

Rezultati bacanja koplja
FOTO: PrtSc
Komentari

Vaš komentar