Mladi Britanac posle nesreće želi kao Zanardi

Podeli:
Ker Robertson/Getty Images

Sedamnaestogodišnji britanski vozač Bili Monger, kome su posle udesa u Formuli 4 amputirane obe noge, razmišlja o povratku trkama.

Monger se oporavlja od posledica teškog udesa koji je doživeo proteklog vikenda. On je u toku trke na stazi „Donington park“ naleteo na drugi bolid koji se zbog izvesnih problema znatno sporije kretao.

Prvo što je uradio bilo je da proveri kako kvačilo može da aktivira rukom. Posle amputacije nogu rekao mi je: ‚Rešićemo ovo‘“, rekao je šef Bilijevog tima Stiv Hanter.

Monger ne bi bio prvi vozač koji se posle amputacije nogu vratio trkama. Nekadašnji vozač Formule 1 Alesandro Zanardi izgubio je obe noge 2001. godine u jednoj od najtežih nesreća u istoriji automobilizma.

Zanardi se 2005. vratio auto-moto sportu, a ostvario je nekoliko pobeda na Svetskom šampionatu turing automobila (WTCC). Vozio je specijalno napravljen automobil u kojem je papučicu za gas mogao da stisne rukom, a kočnicu protezom. Zanardi nije želeo bilo šta javno da poruči Biliju Mongeru.

Ne želim da privučem ikakvu pažnju pažnju komentarisanjem tog tragičnog slučaja“, bilo je sve što je Italijan rekao nemačkom „Bildu“.

U poslednjih nekoliko dana prikupljana su sredstva za pomoć mladom Mongeru. Do petka ujutro, sakupljeno je 760.000 evra. Akciju su podržali i Maks Ferstapen i i Dženson Baton, koji su donirali po 18.000 evra.