Dakar: Peterhanselu i Meu osma etapa

Podeli:
Dan Istitene, Getty Images Sport

Branilac titule na Reliju Dakar Stefan Peterhansel pobednik je 498km duge osme etape na ovogodišnjoj trci, koja je vožena od Ujunija do Tupise u Boliviji.

Iako je startovao sa niže pozicije nego obično, jer je u subotu izgubio sat i po i samim tim prvo mesto, on je u nedelju dominirao i uspeo da vrati deo tog zaostatka.

Drugo mesto osvojio je Peterhanselov timski kolega iz Pežoa Siril Depre, sa 49 sekundi zaostatka. Depre u generalnom plasmanu kasni za liderima čak 45 sati, posle velikih problema u prvoj nedelji.

Katarski vozač Naser Al Atija na Tojoti vodio je na prva dva prolaza i stigao na cilj treći, zadržavši drugo mesto u generalnom plasmanu, ispred Peterhansela.

Njegove timske kolege Bernard ten Brinke i Žinijel De Vilijer su na mestima četiri i pet, s tim što je Holanđanin u nedelju pretekao Južnoafrikanca, koji je izgubio 20 minuta.

Lider u generalnom plasmanu Karlos Sains, koji je u subotu stekao veliku prednost, pratio je sa malom distancom klupske kolege iz Pežoa i u cilj ušao sedam minuta posle njih, pa će imati sat i sedam minuta prednosti pred poslednjih pet etapa.

U konkurenciji kamiona najbolji je bio Dmitri Sonjikov na Kamazu, što je za njegov tim druga etapna pobeda na ovogodišnjoj trci. Pet minuta posle njega kroz cilj je prošao Argentinca Federiko Viljagra na Iveku, dok je lider u generalnom plasmanu Eduard Nikolajev bio još tri minuta sporiji. Ipak, njegova prednost nad Argentincem u generalnom plasmanu je 46 minuta.

Među motoristima Antuan Meo (KTM) je dobio etapu, a razlika između vodećeg Adrijana van Beverena i Kevina Benavidesa sad je samo 22 sekunde.

Meo je pobedio Hondinog Rikija Brabeka, koji je posustao u samoj završnici i izgubio ceo minut, dok je trećplasirani Tobi Prajs stigao na cilj pre kolege iz ekipe KTM.

Zavije de Sultre pao je na 171. kilometru i povukao se iz trke, kao druga Jamahina zvezda koja je odustala, posle Franka Kaimija. Pao je i Pablo Kintanilja.

Van Beveren je posle neuverljive etape izgubio veći deo prednosti u odnosu na Benavidesa, dok je Žoan Bareda izgubio deset minuta i sa trećeg mesta u generalnom plasmanu skliznuo na peto. Prestigli su ga Matijas Valkner i Prajs.

Gabor Sagmajster stigao je 84. na cilj, sa zaostatkom od 2 sata i 57 minuta, ukupni zaostatak mu je 29h 52’52“.

U klasi kvadova Simon Vitse je šesti različiti pobednik etape, pošto je stigao na cilj tri i po minuta pre prvog pratioca Marsela Medeirosa. Ignasio Kasale čuva veliku prednost.

Deveta etapa, koja je trebalo da se vozi u ponedeljak, otkazana je zbog lošeg vremena, pa se trka nastavlja u utorak.