Heroj Britanije – bez nogu do podijuma u Formuli 3

Automoto ostale vesti 1. apr 201811:23 > 11:40
Dan Mullan, Getty Images Sport

Mladi britanski vozač Bili Monger doživeo je tešku nesreću prošlog aprila u Formuli 4, posle koje su mu amputirane obe noge. Godinu dana kasnije 18-godišnji Britanac se vratio na stazu u Formuli 3, a prvu trku u sezoni u Oulton parku završio je fantastičnim trećim mestom.

Monger je i pored teških povreda zadobijenih prošle godine u „Donington parku“, kada je naleteo na bolid koji se sporije kretao, rešio da ne odustane od automobilizma, već mu se vratio sa još većim žarom i istrajnošću. 

U međuvremenu su mu podršku pružili i mnogi vozači Formule 1, a prikupljeno je i više od milion dolara pomoći. Mongeru su ugrađene proteze umesto nogu, a za njegove potrebe je vozilo tima Karlin specijalno modifikovano. 

Mladi Britanac je debitantsku trku u F3 završio na trećem mestu, sa 4.093 sekunde sporijim vremenom od prvoplasiranog Šveđanina Linusa Lundkvista. 

Monger nije prvi vozač koji se posle amputacije nogu vratio trkama. Nekadašnji vozač Formule 1 Aleks Zanardi izgubio je obe noge 2001. godine u jednoj od najtežih nesreća u istoriji automobilizma, ali se 2005. vratio auto-moto sportu, a ostvario je nekoliko pobeda na Svetskom šampionatu turing automobila (WTCC).