Borković izguran sa staze, ostao i bez bodova od subote

Automoto ostale vesti 23. sep. 201818:01 > 18:03
Podeli:
Dušan Borković PR tim

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković ostao je bez bodova u drugoj trci TCR Evropa šampionata u Monci jer ga je Belgijanac Bendžamin Lesens nesportskim potezom izgurao sa staze nakon čega je Borkoviću pukla guma. Treba napomenuti da je i Borković u ovoj situaciji možda napravio grešku.

Dušan Borković PR tim

Da sve bude još teže po srpskog vozača, on je nakon trke diskvalifikovan zbogkonflikta koji je izazvao Mikel Askona i njegov tim, oduzeto mu je i 10 bodova koje je osvojio u subotnjoj trci.

Borković je u nedelju startovao sa pete pozicije i sjajnim startom probio se odmah na treće mesto. Nakon odličnog prolaza kroz prvu krivinu, već u sledećoj je Lesens krajnje nesportskim potezom Borkoviću zatvorio krivinu, udario ga, primorao da je iseče posle čega je došlo do još jednog kontakta između vozača a Borkoviću je eksplodirala guma i nakon toga je morao da osustane od trke.

Nesposrtsko ponašanje nastavljeno je i nakon trke. Askona je verbalno napao Borkovića, a neko od članova njegovog tima i fizički. Italijanska policija ispitala je sve aktere događaja i utvrdila da Borković nije inicirao sukob, ali organizacije TCR Evropa to nije uzela u obzir kada je srpskog vozača kaznila diskvalifikacijom i oduzimanjem bodova. Askona je ostao nekažnjen. Iz Borkovićevog tima najavili su da će uložiti žalbu.

Nakon pretposlednjeg trkačkog vikenda, Borković ima 134 boda i treći je u generalnom plasmanu iza Askone sa 164 i Žan Karla Vernea koji na drugom mestu ima 144.

“Posle trke sam išao da se obratim Lessenesu za ponašanje na stazi, porazgovarali smo i sve se mirno završilo. Kada sam izašao iz njegovog boksa koji se nalazi preko puta Askoninog boksa, Askona me je napao verbalno što sam ga udario pošto mi je pukla guma. Počeo sam da mu objašnjavam da ja nisam mogao da kontrolišem auto kada me je iznenada napao i verbalno i fizički neko iz njegovog tima. Ništa mi drugo nije preostalo nego da se branim, ali se na žalost samo to vidi na snimku. Bilo je dosta ljudi koji su svedoci cele te priče. Nakon što su nas razdvojili, ja sam otišao, ali je neko drugi iz tima nastavio da vređa moju suprugu i zatim je trudnu gurnuo. Na svu sreću nije je ozbiljnije povredio, a ja sam kažnjen oduzimanjem jučerasnjih poena. Stvarno neshvatljivo”, rekao je revoltirani Borković

Poslednji trkački vikend je zakazan za 20. i 21. oktobar u Barseloni.