Alonso se posle Le Mana okreće novim izazovima

Automoto ostale vesti 1. maj 201919:22 > 19:26
Ker Robertson/Getty Images

Dvostruki svetski šampion Fernando Alonso naredne sezone neće braniti boje Tojote u Svetskom šampionatu izdržljivosti, već će se koncentrisati na druge izazove sa japanskom kompanijom.

Španac je prošle godine debitovao u tom šampionatu, u kojem je učestvovao paralelno uz svoju poslednju sezonu u Formuli 1. Između ostalog, trijumfovao je na 24 časa Le Mana, na kojoj će ponovo pokušati da trijumfuje pre nego što se posveti drugim obavezama.

Povezano

Alonso će predstojećeg vikenda učestvovati na Šest sati Spa, a potom se okreće pripremama za Indijanapolis 500, na kojem će braniti boje Meklarena. Španski automobilista bi u slučaju pobede na Indiju postao tek treći vozač koji je trijumfovao na tri najveće trke sveta, u koje još spadaju Le Man i Velika nagrada Monaka Formule 1, a do sada je to učinio samo Grejem Hil.

Iako će 24 časa Le Mana biti njegova poslednja trka u Svetskom šampionatu izdržljivosti, Alonso je najavio da će se vratiti u tu kategoriju. Njega će u timu zameniti još jedan bivši vozač Formule 1 Brendon Hartli.

To će biti samo kratka pauza od ovog šampionata. Dugoročno, 100 odsto ću se vratiti pošto je to kategorija u kojoj zaista uživam. Sviđa mi se trkanje, volim nepredvidivost zbog gustog saobraćaja, kao i timski duh koji donosi to što delim automobil sa svojim timskim kolegama“, rekao je Alonso.


Alonso je, takođe, istakao da će mu Tojota prvi izbor kada odluči da se vrati, kao i da je imao opciju da ostane u timu, ali je shvatio da bi to moglo da mu zatvori vrata za pojedine prilike do narednog leta. Španac nije negirao mogućnost da se dogodine vrati u Formulu 1 ili se u potpunosti posveti Indikar seriji, a naglasio je da je i učećše na Dakaru opcija.

Alonsove timske kolege su, inače, Sebastijan Buemi i Kazuki Nakađima, koji će ostati članovi posade kojoj će biti pridodat Hartli.