Šef Tojote: Bilo je varnica sa Alonsom

Automoto ostale vesti 27. jun 20190:36 > 0:38
Ker Robertson/Getty Images

Direktor tima Tojote u Svetskom šampionatu izdržljivosti Rob Leupen priznao je da saradnja sa Fernandom Alonsom bila veoma dobra, ali da je bilo i problema, uprkos velikim uspesima.

Španac je sa japanskim proizvođačem ostvario dve pobede na 24 časa Le Mana, a takođe je osvojio i titulu, svoju treću u karijeri.

Povezano

Ranije ove godine, prvi čovek Ferarija Luka di Montecemolo je kritikovao Alonsa i istakao da je zadovoljan kada pobeđuje, a da kada nije takav slučaj tim je kriv, a ne on. Španac je oštro odgovorio Di Montecemolu, a nedavno je otkrio da neće ostati u timu Tojote, ali da će se sigurno ponovo takmičiti u Svetskom šampionatu izdržljivosti.

Fernando je veoma profesionalan vozač koji se odlično uklopio u naš tim. Nije želeo da bude poseban, shvatio je vrlo brzo da ne može da pobedi sam. To mu nije bio problem, prilagodio se, uživao je. Za tim je uvek lepo kada ima nekoga kao što je on“, rekao je Leupen.

Kada je upitan da li je bilo nekih problema za godinu i po dana saradnje, Leupen je odgovorio:

Bilo je varnica, ali generalno kada ste neko kao on, niste baš opušteni, morate da se ogradite. Ne mogu da potvrdim ono što su drugi rekli o njemu ranije, ne znam te ljude. Ali, uživali smo što smo imali takvog vozača. Bilo je dobro, ali svakom putovanju dođe kraj. Kaže da želi da se vrati, pa zašto da ne?“.

Leupen je, međjutim, otkrio da se jedan od trenutaka koji je izazvao varnice desio u Kini, kada je u pitanje dovedena strategija. Tada je Alonsova posada bila mnogo brža od druge Tojotine, ali je ostala bez pobede jer se ‚zaglavila‘ iza bezbednosnog vozila.

Ponekad to objašnjava stvari, ali možete da imate i pristup ‚uzmi ili ostavi‘, ali je svim vozačima bilo jasno, ne samo Fernandu, da je tim najvažniji. Bilo je situacija kada možda nije bio zadovoljan odlukom tima ili strategijom, ali je bilo i onih kada su imali sreće ili nisu. Da je naša druga posada imala više sreće, možda bi pobedila na još nekoj trci, a da je oni nisu imali možda bi izgubili koji trijumf“, naglasio je Leupen.