Borković i TCR Evropa: Isključen ili otišao sâm?

Podeli:
PR tim Dušana Borkovića

Srpski automobilista Dušan Borković isključen je iz TCR Evropa šampionata, saopšteno je na zvaničnom sajtu. Navodi se da je Borković proteklog vikenda bio učesnik incidenta u padoku i kako piše, organizatori takmičenja saopštili su da više nije dobrodošao u TCR šampionat.

Čelnici takmičenja su Srbina isključili zbog „nedopustivog ponašanja posle druge trke u nedelju, guranja žene na automobil, pokušavajući da skine prednja leva vrata kako bi došao do vozača automobila broj 25.“ U TCR naglašavaju da je Borković i prošle godine u Monci bio akter inidenta i da je posle ponovljenog prekršaja isključen iz takmičenja.  

Nismo imali drugog izbora. Kao promoter serije, ne možemo ostati samo gledaoci ovog nesrećnog događaja. Nasilje ne može da prođe nekažnjeno u takmičenju koje je otvoreno za navijače i pokriveno prisustvom medija. Vrlo često vozači su uzor mladim ljudima koji žele da uđu u svet motosporta i upravo zbog te filozofije više ne možemo da tolerišemo agresivno ponašanje. Mi smo tolerisali ono što se dogodilo u Monci prošle godine, sa ciljem da pružimo drugu šansu da u skaldu sa našim etičkim kodeksom bude dostojno onih koji se pokaju i izvine za svoje greške,“ izjavio je promoter serije Paulo Fereira.

Dva časa posle odluke TCR Evropa šampionata oglasio se i srpski vozač, koji je saopštio da je odlučio da napusti takmičenje nezadovoljan statusom. Takođem, iz njegovog tima negirali su navode o guranju žene, uz objašnjenje da se „njegova supruga okliznula“.

Kako se navodi u saopštenju, Pančevac, koji iza sebe ima nebrojeno pobeda na najvećim evropskim i svetskim šampionatima, nezadovoljan je štetnim odlukama po njegov tim, a kulminacija je bila na poslednjoj trci u Austriji, na Red Bul Ringu.

Borković je odluku da se povuče doneo i pre trke u Austriji, gde je u samom finišu na nesportski način izbačen od Pansijatisija kada se nalazio na četvrtoj poziciji i bio nadomak novih, veoma važnih bodova.

PR tim Dušana Borkovića

Međutim, uprkos neformalnim najavama da bi ponovo moglo da dođe do incidenta na stazi, i to na njegovu štetu, Srbin je želeo da pruži još jednu šansu TCR Evropa takmičenju. Kako su se ponovili problemi sa ranijih trka i kako je ponovo izbačen sa staze zbog nesportskog ponašanja drugog vozača (koji je prošao bez kazne), Borković je odlučio da više ne bude deo šampionata.

Nadao sam se da su problemi bili privremeni i da ne postoji loša namera prema meni i mom timu. Ali, kako je vreme prolazilo shvatio sam da se ništa ne poboljšava i da iz vikenda u vikend dolazi do incidenata iz kojih, po pravilu, izlazim oštećen, bez kaznenih mera po vozače koji su bili inicijatori takvih situacija. Takav odnos me je frustrirao do mere da više nisam mogao da izdržim, a da ne porazgovaram o tome sa vozačem koji je ničim izazvan napravio problem na stazi u Austriji,“ izjavio je Borković i nastavio:

„Došlo je do manje rasprave oko njegovog vozila, što je promoteru šampionata prijavio Ivan Miler, vlasnik tima čiji me je vozač izbacio, i neko ko je željan da mi vidi leđa. To je dovelo do toga da mi je TCR Evropa potom uveo zabranu takmičenja.

Borković j naveo da je svestan da će njegov gest izazvati neku vrstu kazne, ali i kaznu za vozača koji ga je u poslednjim sekundama trke izbacio.

Taj vozač nije dobio kaznu, ali ja jesam. Ne mogu više da trpim ovakvu nepravdu i odluke koje uništavaju ne samo moje ambicije, već i planove celog tima ljudi iz moje ekipe koji vredno rade na tome da ostvarimo rezultate vredne pažnje. Nekada, nažalost, nije dovoljno kada dajete sve od sebe jer sumnjam da možda postoje interesi koji prevazilaze fer-plej,“ istakao je Borković.

Srpski vozač ima mogućnost izbora nekoliko opcija za nastavak karijere u drugim šampionatima, i uskoro će o tome da obavesti javnost.