Sains preuzeo vođstvo na Dakaru

Podeli:
Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool

Vozač Minija Karlos Sains trijumfovao je na trećoj etapi ovogodišnjeg Dakara voženoj oko Neoma u dužini od 504 kilometra, od kojih je 427 bilo u okviru specijala, i tako došao do vođstva u konkurenciji automobilista.

Sains je do etapne pobede došao u vremenu od 3:48.01 sata, sa nešto manje od četiri i po minuta prednosti u odnosu na Jakuba Pržigonskog, koji se takođe nalazi za volanom Minija, ali u timu Orlen. Treći je bio domaći automobolista Jasir Seaidan.

Španski automobilista je u utorak postao treći vozač Minija koji je ostvario etapnu pobedu na ovogodišnjem izdanju najtežeg relija na svetu. Njegov timski kolega i rekorder po broju trijumfa na Dakaru Stefan Peterhansel tokom većeg dela etape je imao isti ritam, ali je u poslednjem delu izgubio deset minuta.

U generalnom plasmanu Sains sada ima skoro osam minuta prednosti u odnosu na Nasera al-Atiju iz Tojote, koji je zaradio tri minuta kazne u utorak. Treći je Orlando Teranova, koji je vodio posle dve etape, a on je 14 sekundi iza katarskog automobiliste.

Dvostruki svetski šampion Fernando Alonso, koji je izgubio dva sata u popravljanju svoje Tojote u ponedeljak, imao je peto vreme dan kasnije i bio je šest miuta sporiji od Sainsa.

Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool

U konkurenciji motociklista došlo je do tehničkih problema sa GPS sistemom, što je dovelo do promene u plasmanu, pošto se poslednjih 38 kilometara nije računalo za plasman. Pobedu je odneo Riki Brejbek na Hondi, u vremenu od 3:29.31 sata, a pratili su ga timske kolege Hose Ignasio Korneho Formino i Kevin Benavides. Čileanac je etapu završio sa nešto manje od šest minuta zaostatka, iako je pre skraćenja etape ta razlika bila oko devet i po minuta.

Od toga što se sam finiš etape nije računao profitirali su brojni vozači, a najveća imena među njima su poslednja dvojica šampiona Dakara Tobi Prajs i Matijas Valkner.

Brejbek sada ima četiri minuta i 43 sekunde prednosti u odnosu na Benavidesa, dok je Valkner treći.

Srpski predstavnik na Dakaru Gabor Sagmajster zauzeo je 114. mesto na etapi i trenutno drži istu poziciju u generalnom plasmanu.

Dakar se nastavlja u sredu etapom od Neoma do Al‘Ule dugom 672 kilometra, u okviru koje će 453 kilometra biti voženo kao specijal.