Dakar: Poslednji napad Peterhansela i Al Atijaha

Automoto ostale vesti 16. jan. 202015:56 > 16:06
Podeli:
Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Francuz Stefan Peterhansel pobednik je jedanaeste, pretposlednje etape „Relija Dakar”, vožene od Šubajtaha do Harada.

On je trijumfovao sa deset sekundi prednosti u odnosu na Nasera Al Atijaha, a vest dana je treća pozicija Karlosa Sainsa, uz zaostatak od osam minuta. U generalnom plasmanu, uoči poslednje etape od Harada do Kvidije, koja je na programu u petak, legendarni „El Matador” ima deset minuta prednosti u odnosu na najbliže pratioce.

Bila je to četvrta etapna pobeda 54-godišnjeg Francuza, inače sedmostrukog pobednika „Dakar relija”.

Među motociklistima, 11. etapu dobio je Čileanac Pablo Kvintanilja, koji je drugoplasirana Austrijanca Matijasa Valknera nadmašio za devet sekundi. Treće mesto pripalo je Argentincu Lusijanu Banevidesu, koji je zaostao dva minuta i 48 sekundi.

U generalnom plasmanu vodi Amerikanac Riki Brabec, sa 14 minuta prednosti (13:56) u odnosu na drugoplasiranog Kvintanilju. Trećeplasirani Australijanac Tobi Prajs ima 22 minuta zaostatka.

Gabor Sagmajster je 11. etapu završio na 94. mestu sa zaostatkom od tri sata i 54 minuta, a u generalnom plasmanu legendarni Subotičanin je na 89. mestu sa preko 29 sati zaostatka sa Brabecom.

Među „kamiondžijama” je nastavljena dominacija Rusa. Šestu etapnu pobedu zabeležio je Andrej Karginov, koji je drugoplasiranog Dmitrija Sotnjikova nadmašio za minut i 27 sekundi. Trećeplasirani je bio Anton Šibalov, a četvrtoplasirani još jedan Rus, legendarni Eduard Nikolajev.

U generalnom plasmanu Karginov ima 39:33 minuta prednosti u odnosu na Šibalova, dok trećeplasirani Belorus Sergej Vjazovič zaostaje sat i 52 minuta.