Dakar: Treća titula Sainsa, Brabek u istoriji

Automoto ostale vesti 17. jan. 202013:45 > 13:50
Podeli:
Getty Images/Dan Istitene

Legendarni Španac Karlos Sains (57), osvojio je treću titulu na 42. „Dakar reliju”, voženom po pustinjama Saudijske Arabije.

Nekadašnji dvostruki šampion sveta u reliju, zauzeo je šesto mesto u poslednjoj etapi, sa tri minuta i 56 sekundi zaostatka za pobednikom Naserom Al Atijom, što mu je bilo dovoljno da sačuva prednost u generalnom plasmanu, upravo ispred asa iz Katara.

Al Atija je prvom etapnom pobedom na ovogodišnjem takmičenju, osigurao drugo mesto, a trećeplasirani je na kraju Francuz Stefan Peterhansel.

U cilju 12. etape od Harada do Kvidije, Al Atija je slavio pobedu sa minutom i 32 sekunde prednosti u odnosu na Jasira Seajdana iz Saudijske Arabije i 3:16 ispred Argentinca Orlanda Teranove.

U generalnom plasmanu „Dakar Relija”, Sains je trijumfovao sa ukupnim rezultatom od 42 sata, 59 minuta i 17 sekundi. Drugoplasirani Al Atija je zaostao šest minuta i 21 sekundu, a trećeplasirani Stefan Peterhansel 9 minuta i 58 sekundi. Legendarni as Formule 1, Španac Fernando Alonso svoj prvi „Dakar reli” okončao je na 13. poziciji sa četiri sata i 42 minuta zaostatka za Sainsom.

U konkurenciji motociklista poslednju etapu dobio je Hose Ignasio Korneho Florimo, ispred Rikija Brabeka, koji je na Hondi došao do istorijske titule. Naime, 29-godišnjak iz Kalifornije je prvi američki šampion na „Dakar reliju”, a uz to je uspeo da prekine dominaciju KTM-a, koji od 2001. godine šampion ovog takmičenja.

Brabek je u cilju imao vreme 40 sati, dva minuta i 36 sekundi, drugoplasirani Čileanac Pablo Kvintanilja zaostao je 16 minuta i 26 sekundi, a trećeplasirani Australijanac Tobi Prajs 24 minuta i šest sekundi.

Legendarni Gabor Sagmajster završio je takmičenje na 90. mestu, sa 30 sati i 36 minuta zaostatka. Veteranu iz Subotice ovo je bio 12. „Dakar reli”, a deveti u kojem je došao do cilja!

Najbolji takmičar iz regiona među motociklistima bio je Slovenac Simon Marčič na 50. mestu sa 15 i po sati zaostatka.

U konkurenciji „kamiondžija” drugu titulu prigrabio je 43-godišnji Rus Andrej Karginov. Vozač iz Jakutske oblasti dobio je poslednju etapu, ispred Belorusa Višnjevskog i sada već bivšeg šampiona Eduarda Nikolajeva.

U generalnom plasmanu Karginov je trijumfovao u vremenu 46 sati, 33 minuta i 36 sekundi. Drugoplasirani Anton Šibalov zaostao je 42 minuta i 26 sekundi, a trećeplasirani Sergej Vjazovič dva sata, četiri minuta i 42 sekunde.

U konkurenciji „kvadova” treću titulu osvojio je Čileanac Ignasio Kasale, a među „SSV” slavili su Amerikanci Kejsi Kari i Šon Berimen.