Alonso i ljubav prema Le Manu: Voleo bih treću pobedu

Automoto ostale vesti 7. maj 202011:56 > 11:59
Ker Robertson/Getty Images

Instagram stranica 24 sata Le Mana organizovala je razgovor sa Fernanodom Alonsom koji je gledalo oko 38.000 ljudi. Mnogo pitanja i mnogo zanimljivih odgovora...

Navijači iz celog sveta iskoristili su priliku da postave pitanje Fernandu Alonsu. Dvostruki svetski šampion u Formuli 1 i dvostruki pobednik trke 24 sata Le Mana otkrio je u razgovoru i nekoliko „tajni“.

Kao i većina vozača, Alonso je uvek sanjao o osvajanju Le Mana. Pošlo mu je to za rukom dva puta, toliko puta je i vozio čuvenu trku.

„To je premašilo sve moje snove. Dva puta sam slavio na Le Manu, bio sam deo sjajne ekipe i imao sam odličan auto. Uživao sam u noćnoj vožnji, čak sam se tome više radovao, ne znam zašto. Kada padne mrak, na Le Manu si sam sa sobom. Neki sektori su potpuno mračni, imaš samo svetlo sa auta. Drugačije je nego 24 sata Dejtone. U Dejtoni ima manje dnevnog svetla jer se vozi zimi, ali je cela staza potpuno osvetljena“, rekao je Alonso.

„Naravno da bih voleo da ponovo vozim Le Man. I da pobedim treći put. Ali u novoj kategoriji. Razmišljam o Le Man Hiperkar trci“, dodao je on.

Osvrnuo se i na FIA Svetski endurens šampionat u kome je aktuelni šampion:

„Endurens trke naučile su me da budem timski igrač. Uživam u tom osećaju zajedništva jer napreduješ tako što učiš od drugih. Tu se sve svodi na podelu posla i zajednički rad“.

Alfonso kaže da bi podržao Valentina Rosija ako bi i on želeo da se okuša na Le Manu:

„Ako bi Valentino želeo da vozi na Le Manu, rekao bih mu samo napred. Uradi to, promeniće ti život“.

Alfonso je istakao i razliku u kvalifikacijama u Formuli 1 i Le Manu:

„Kvalifikacije su uvek zanimljive za gledanje. Ali, mesto u startnom redu nije od tolikog značaja za duge trke poput Le Mana iako svi uživaju u tome da budu na čelu kolone i da odmah beleže dobra vremena. Mislim da će novi sistem ‘hiperpol’ biti sjajan šou. Biće to prava predstava“, zaključio je Alonso.