Le Mer: Bez pomoći države Renou nema spasa

Automoto ostale vesti 23. maj 202012:18 > 12:20
Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

Bruno Le Mer, francuski ministar finansija, upozorio je da bez pomoći države, kompanija Reno može čak i da propadne, ali i to da će u budućnosti morati da se prilagodi novim uslovima na tržištu.

Le Mer je odbacio mogućnost masovnog zatvaranja fabrika, dodajući da ne sme da bude većih gubitaka radnik mesta. „Fabrika Flins mora da nastavi da radi”, rekao je ministar finansija za Radio Evropa 1. „Bez državne pomoći, Reno bi mogao da nestane”, dodao je Le Mer.

On je još dodao da generalni direktor Renoa i menadžment naporno rade na stvaranju novog plana, koji će omogućiti ovom proizvođaču da ostane konkurentan na tržištu, istovremeno minimizirajući broj otpuštenih radnika, posebno u Francuskoj.

Iako nemački i britanski mediji tvrde da je pozajmica Renou od 5 milijardi evra „već gotova”, Bruno Le Mer kaže da još ništa nije potpisao i da pregovori i dalje traju.

Povezano

Francuski ministar je potvrdio i to da je vlada otvorena za pružanje pomoći drugim kompanijama u automobilskoj industriji, aludirajući na PSA grupu, ali da je to neophodno za brendove koji žele da sačuvaju radna mesta i vrate stranu proizvodnju u matičnu zemlju.

Bruno Le Mer kaže da očekuje da će francuski proizvođač, kao što je Reno, u budućnosti više pažnje posvetiti razvoju vozila koja emituju manje štetnih gasova.

Reno treba da predstavi novu strategiju zajedno sa Nisanom i Micubišijem 27. maja. Očekuje se veća sinergija između tri proizvođača, prvenstveno zbog velikih izazova koje predstoje.