Al-Atijah najbrži, Leb na krovu, iznenadio Van Beveren

Automoto ostale vesti 5. jan 202315:121 komentar
Naser Al-Atijah
DPPI/Panoramic

Prošlogodišnji pobednik relija "Dakar", Naser Al-Atijah (Tojota) zabeležio je i drugu etapnu pobedu, jer je bio najbrži na petoj etapi takmičenja u Saudijskoj Arabiji.

Kao i u sredu, i danas su takmičari vozili oko grada Haila, a od 646 kilometara, koliko su prevezli, 375 km je bilo pod formatom specijalnih ispita.

Katarac, koji je upisao četiri pobede na „Dakaru“, savladao je specijalnu etapu za 4 sata, 13 minuta i 23 sekunde, nadmašivši za minut i 57 sekundi Španca Karlosa Sainsa u Audiju.

Treća pozicija pripala je drugom vozaču Audija, Francuzu Stefanu Peterhanselu, koji je zaostao 3:44 minuta za pobednikom.

Pobednik jučerašnje etape, Francuz Sebastijan Leb (Prodrajv BRX) izgubio je dodatnih 20 minuta, nakon što se okrenuo u jednoj od dina. Višestruki WRC šampion je na kraju imao deveto vreme, sa 19:58 minuta zaostatka za Al-Atijahom.

U generalnom plasmanu Al-Atijah ima 22:36 minuta prednosti u odnosu na drugoplasiranog Peterhansela, dok je na trećoj poziciji Saudijac Jazid Al Radži sa 27:01 minuta zakašnjenja. Vozač Overdrajva danas je imao četvrto vreme, ali je dobio osam minuta i 43 sekunde zaostatka za Al-Atijahom.

Reli Dakar se nastavlja sutra šestom etapom, koja će biti duga čak 876 kilometara i voziće se od Haila do Ad Davidamija. Od ove deonice, organizatori su spremili 466 km specijalnih ispita. Ostatak će biti prelaz u i iz bivaka.

Iznenađenje dana priredio je Adrijan van Beveren na Hondi, koji je osvojio petu etapu u konkurenciji motociklista. Za 32-godišnjeg asa, to je bila i prva pobeda u karijeri na Dakaru, a slavio je sa 13 sekundi prednosti u odnosu na klupskog druga, Čileanca Hose Ignasija Florima. Treće mesto sa nešto više od 5 minuta zaostatka, osvojio je Amerikanac Mejson Klajn na KTM-u.

Vodeći u generalnom plasmanu, još jedan Amerikanac Skajler Houvs, zauzeo je šesto mesto sa nešto više od 10 minuta u plusu, pa trenutno ima samo 44 sekunde prednosti ispred Argentinca Benavidesa, danas sedmoplasiranog na etapi. Trećeplasirani je Klajn sa 1:44 minuta zaostatka.

U konkurenciji kamiona, etapu je dobio Čeh Aleš Lopre sa 16 sekundi prednosti u odnosu na Holanđanina Martina Van den Brinka. Čeh u generalnom plasmanu ima 15 minuta prednosti ispred jedinog pravog rivala.

Kod kvadova, pobedio je Argentinac Fransisko Moreno Flores, dok je vodeći u generalnom plasmanu, Francuz Aleksandar Žiru bio petoplasirani.

Komentari

Vaš komentar