Tojota nastavila dominaciju u Le Manu i sa hiperautom

Automoto 22. avg 202116:15 > 16:351 komentar
TOYOTA GAZOO Racing

Posada Tojote sa brojem sedam trijumfovala je na 89. izdanju 24 časa Le Mana i na taj način nastavila dominaciju svog tima na prestižnoj trci.

Četvrtu pobedu zaredom japanskom proizvođaču doneli su Majk Konvej, Kamui Kobajaši i Hose Marija Lopes, koji su za 24 sata kompletirali 371 krug. Oni su ispisali nove stranice istorije pobedom u modelu GR010 hibrid, prvom u klasi hiperautomobila.

Trijumf Tojote nijednom tokom cele trke nije doveden u pitanje, samo se nije znalo da li će pobedu odneti posada sa brojem sedam ili sa brojem osam. Na kraju je prvoplasiranu i drugoplasiranu posadu delilo nešto više od pola minuta, a u timu su se postarali da u istom kruguj završe trku pozvavši obe u boks desetak minuta pre isteka 24 sata.

Drugo mesto zauzeli su branioci titule Sebastijan Buemi, Brendon Hartli i Kazuki Nakađima, a od njih trojice samo Novozelanđanin nije bio deo tima koji je slavio u Le Manu i u dve godine ranije. Hartli je u postavi zamenio dvostrukog šampiona Formule 1 Fernanda Alonsa, koji je sa Buemijem i Nakađimom pokorio Le Man 2018. i 2019. godine.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našla se posada Alpina u sastavu Nikola Lapjer, Andre Negrao i Matje Viksivjer, koji su u odnosu na pobednika imali četiri kruga zaostatka. Zanimljivo je da su svih pet hiperautomobila stigla do cilja, a pored dve Tojote i jednog Alpina u konkurenciji su bile i dve posade Glikenhaus rejsinga, tima kojem je to bila prva trka duža od šest sata na kojoj je učestvovao.

I dok je u najjačoj konkurenciji izostalo neizvesnosti, s obzirom da se pobednička postava izdvojila na čelu već posle nekoliko sati, a branilac titule prevazišao incident na startu i vodio neko vreme, borba za trijumf u LMP2 kategoriji je bila dramatična. Trijumf je odneo tim WRT za koji su vozili Robert Frijns, Ferdinand fon Habsburg i Šarl Milesi, i to pošto je preuzeo vođstvo u poslednjem krugu, kada je posada čiji član je Robert Kubica zbog kvara stala na stazi.

Kubičina posada je tako ostala bez plasmana, dok j Frijns u cilju za sedam desetinki pobedio Toma Blomkvista iz Džota Sporta.

Ovogodišnje izdanje 24 časa Le Mana je počelo po kiši, zbog čega su vožena dva dodatna kruga za zagrevanje. Sama trka započeta je incidentom u kojem je deblji kraj izvukao Buemi, ali je uspeo da se vrati na stazu i čak vodi neko vreme, ali je morao da se zadovolji drugim mestom posle tri trijumfa. Tokom 24 sata viđeno je još nekoliko incidenata, srećom bez većih posledica, a posle nekoliko prekida i izlazaka bezbednosnog vozila na stazu trka je mirno privedena kraju.

Komentari

Vaš komentar