F1: Dominacija Mercedesa i Ferarija, Hamiltonu 50. put pol pozicija (VIDEO)

Formula 1 19. mar 201610:00 > 10:07
Aktuelni svetski prvak u Formuli 1 Luis Hamilton osvojio je pol poziciju pred prvu trku u sezoni Veliki nagradu Australije.

Vozač Mercedesa je u poslednjih 90 sekundi novog sistema kvalifikacija bio brži od klupksog kolege Nika Rozberga i sa vremenom 1:23,837 jubilarni 50. put u karijeri startovaće sa prvog mesta.

Tandem Ferarija Kimi Raikonen – Sebastijan Fetel će krenuti iz drugog reda.

Pilot Manora Paskval Verlejn bio je prva „žrtva“ najnovijeg „nokaut“ sistema kvalifikacija, a 90 sekundi kasnije u garaži mu se pridružio i klupski kolega Harjanto, koji je od početka poslednjeg treninga imao problem sa bolidom (mali sudar u pit-stopu).

I pored toga što su se mnogi vozači pribojavali da će novi sistem kvalifikacija pomoći autsajderima da osvoje što bolje startno mesto, rezultati su pokazali sasvim nešto drugo. Pravo da se takmiče u drugoj kvalifikacionoj rundi izgubili su i Grožan, Gutjerez, Kvajt, Nasr i Erikson.

Ni drugi krug nije doneo ništa novo. Od 15 vozača eliminisani su Magnusen, Palmer, Baton, Alonso, Botas, Hulkenberg i Perez, tako da je ostavljen prostor Hamiltonu, Rozbergu, Raikonenu, Fetelu, Saincu, Rikardu, Verstapenu i Masi da se bore za što bolje startne pozicije.

Trka u Melburnu počinje u nedelju u 06:00 časova, uz prenos na SK1.

Author: BS