Tri godine od Šumaherove nesreće

Formula 1 29. dec 201616:26 > 16:29
Podeli:
Clive Mason/Getty Images

Pre tačno tri godine, sedmostruki šampion Formule 1 Mihael Šumaher doživeo je tešku nesreću tokom skijanja u Francuskoj i o njegovom stanju se malo zna.

Šumaher je u padu u Maribelu doživeo teške povrede glave, hitno je prebačen u bolnicu u Grenoblu, gde je proveo šest meseci u komi.

Posle buđenja iz kome, legendarni Nemac je prebačen u Švajcarsku, a nedugo zatim na kućno lečenje. U poslednje dve i po godine njegova porodica je na sve načine pokušala da zaštiti njegovu privatnost, pa informacije o njegovom stanju nije delila javno.

Mnogi su u poslednje tri godine imali različite tvrdnje, ali je njegova menadžerka Zabine Kem uvek sve demantovala. Više puta je naglasila da je Šumaher bolje, ali da u obzir mora da se uzme ozbiljnost njegovih povreda, što ne daje pravu sliku kako je zapravo on.

Šumaherova porodica je nedavno pokrenula fondaciju „Nastavi da se boriš“, zbog podrške koju je sedmostruki svetski šampion dobio od svojih navijača u poslednje tri godine. Njegov sin Mik je krenuo očevim putem i naredne sezone će voziti u Formuli 3.

Legendarni Nemac je najtrofejniji vozač u istoriji Formule 1. Osvojio je sedam titula – dve sa Benetonom, 1994. i 1995. godine, i pet sa Ferarijem, od 2000. do 2004. godine. Upisao je 91 pobedu, ukupno 155 podijuma, 68 pol pozicija i 77 najbrža kruga. Tokom bogate karijere, vozio je za Džordan, Beneton, Ferari i Mercedes, čije je boje branio pošto se vratio u Formulu 1 posle povlačenja 2009. godine, ali nije uspeo da se vrati na nivo na kojem je tokom svojih najboljih dana.