Alonso: Senina i Prostova era bi bila dosadna danas

Formula 1 8. jan 20176:42
Podeli:
Dan Istitene/Getty Images

Dvostruki svetski šampion Fernando Alonso smatra da je Formula 1 svoj vrhunac dostigla u prošloj deceniji i da bi se era Aertona Sene i Alena Prosta danas smatrala dosadnom.

Mark Thompson/Getty Images

Vozač Meklarena veruje da su borbe koje su viđene tokom osamdesetih godina prošle ere precenjene zbog perioda koji je prošao od njih.

Alonso poslednjih godina nije krio da se ne slaže sa dešavanjima u Formuli 1 i pravcem u kojem ona ide.

Formula 1 je u to vreme bila veoma dosadna”, rekao je Alonso o Seninoj i Prostovoj eri, “Ako sada odgledate trke iz 1985, 1988. ili 1992. godine, zaspaćete jer se sve svodilo na borbu dva Meklarena, a četvrtoplasiranog su preticali za ceo krug i bilo je 25 sekundi razlike između svakog vozača. Desetorica vozača su odustajala jer je takva bila pouzdanost. Gledanost je sada sve manja, isto kao što je bila tokom dosadnih godina osamdesetih godina, kada su Sena, Prost i ostali čuvali gorivo, pneumatike i sve ostalo”, rekao je Alonso.

Španac, s druge strane, smatra da je u prošloj deceniji Formula 1 dostigla svoj vrhunac, a baš tokom nje je on osvojio svoje dve titule – 2005. i 2006. godine.

Mislim da je Formula 1 ‘odrasla’ mnogo. Mnogi proizvođači su stigli u Formulu 1 tokom dvehiljaditih – BMW, Tojota, Honda, mnogo ljudi je dolazilo na trke. Gledanost je bila na maksimumu. Otvorili smo Formulu 1 ka novim zemljama – vozili smo u Koreji, Indiji, Singapuru, imali smo dve trke u Španiji, i to je bio maksimum. Verovatno nismo razumeli tu situaciju. Troškovi su bili veliki, tehnologija je bila vrhunska i veliki proizvođača je potom otišao zbog toga”, naglasio je Alonso.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije 26. marta.