Stirling Mos u bolnici, ali stabilno

Formula 1 15. jan 201711:11 > 11:14
Shaun Botterill, Getty Images Sport

Velikan Formule 1 Stirlig Mos oporavlja se u bolnici u Singapuru od jake plućne infekcije.

Kako je u subotu objavljeno na njegovom zvaničnom sajtu, osamdesetsedmogodišnji Mos primljen je u bolnicu krajem decembra sa jakom infekcijom pluća, uspešno se oporavlja.

Na sajtu se navodi da je Mos u bolnicu primljen još 22. decembra prošle godine.

„Zbog ozbiljnosti infekcije i nekoliko komplikacija koje je ona prouzrokovala, Mos se ne oporavlja onako brzo kao što smo se nadali i očekivali. Ipak, njegovo stanje se popravlja i doktori smatraju da je sada stabilno. Gospodin Stirling je dobrog raspoloženja i jedino ga muči što je propustio božićno krstarenje sa prijateljima“, navodi se u objavi.

Ljubitelji i poznavaoci Formule 1 smatraju ga najboljim vozačem koji nikada nije bio svetski šampion, ali ga se i sećaju kao timskog kolege petostrukog šampiona Manuela Fanđa.

Andrew Hone, Getty Images Sport

Četiri godine zaredom, od 1955. sezonu je završavao kao drugi vozač u generalnom plasmanu i sa 16 poebada na Gran pri trkama najusešniji je vozač u istoriji bez titule šampiona.

Mos je otišao u trkačku „penziju“ tek 2011, kada je poslednji put sa 81 godinom u trci legendi na Le Manu poslednji put vozio svoj Porše RS61 iz 1961. godine.

Profesionalnu karijeru je završio 1962, ali je nastavio da vozi iz zadovoljstva i ljubavi prema automobilima i brzini.

U martu 2010. preživeo je pad sa trećeg sprata u svojoj kući u Londonu kada je zadobio prelome oba članka i četiri kosti u stopalu. Već u julu te godine ponovo je bio „za volanom“.