Lepa Kolumbijka vozi za Zauber

Formula 1 28. feb. 201713:29 > 13:50
Podeli:
Dan Istitene, Getty Images Sport

Tim Zaubera u Formuli 1 rešio je da angažuje 23-godišnju Kolumbijku Tatjanu Kalderon kao "razvojnog" vozača.

 Kalderon će voziti u GP3 seriji ove sezone, dok će učestvovati i u Zauberovom programu, koji uključuje rad sa inženjerima tima i simulacije treninga. 

„Veoma se radujem što ću raditi sa timom Zaubera. Trudiću se da naučim što više. Ovo je samo korak bliže mom cilju – da se takmičim u Formuli 1“, rekla je Tatjana

Švajcarska ekipa je jedini tim u Formuli 1 kojim upravlja žena, izvršni direktor Moniša Kaltenborn, dok timom Vilijamsa rukovodi neformalno Kler Vilijams ćerka Frenka Vilijamsa, čiji je zamenik. 

U Zauberu je prethodno vozila Švajcarkinja Simona de Silvestro, ali kao „vozač saradnik“, ali nije uspela da se probije do Formule 1, pa je takmičenje nastavila u Formuli E i trkama u Australiji. 

Samo pet žena je u istoriji učestvovalo u Formuli 1, dok su samo dve ostvarile i start trke. 

Prva je bila Italijanka Marija Tereza de Filipis krajem 60-tih (Maserati, Bera Porše, tri starta), a druga njena sunarodnica Lela Lombardi, koja je čak 12 puta krenula sa starta (Maserati, RAM, Vilijams). Ostale su bile Britanka Divina Galika (Surtis, Hesket), Deziri Vilson iz Južnoafričke Republike (Vilijams) i Italijanka Đovana Amati (Brabam), ali one nisu uspele da prođu kvalifikacije.