Nema više 'Ferstapenovog pravila' u Formuli 1

Formula 1 23. mar 201718:34 > 18:36
Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

Svetska automobilska federacija objavila je da je ukinula pravilo o ponašanju vozača prilikom kočenja, koje su mnogi nazvali ‚Ferstapenovo pravilo‘.

Krajem prošle sezone, vladajuće telo Formule 1 je pojasnilo pravila koja se tiču borbi vozača za poziciju, kao odgovor na žalbe velikog broja rivala na način na koji se Maks Ferstapen pomerao pri kočenju da bi se odbranio.

Zbog takve promene, vozač Ferarija Sebastijan Fetel je kažnjen zbog toga kako se branio protiv Danijela Rikarda u bolidu Red Bula na Velikoj nagradi Meksima. Međutim, tokom zime, Svetska automobilska federacija je istakla da će vozačima biti data veća sloboda da se trkaju između sebe.

Neki od incidenata koje smo videli prošle godine mogu da se tumače malo drugačije, samo zato što više nemamo to takozvano ‚Ferstapenovo pravilo‘“, rekao je trkački direktor Formule 1 Čarli Vajting pred otvaranje sezone u Australiji, „Ranije smo govorili da će svako pomeranje pri kočenju biti pod istragom. Sada imamo jednostavno pravilo koje kaže da ako se netipično mnogo pomera ili nepotrebno sporo i tako može da ugrozi drugog vozača, tada će njegov potez biti pod istragom“.

Vajting je pojasnio da će se prilikom analize svakog incidenta gledati da li je to bio opasan manevar, a ne obavezno jer se pomerao pri kočenju.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje u nedelju Velikom nagradom Australije, a prvi trening moći ćete da pratite jedan sat posle ponoći na Sport klubu 1.