FIA osniva Kuću slavnih do kraja godine

Formula 1 2. apr. 201715:54 > 15:55
Podeli:
Pascal Rondeau/Allsport

Svetska automobilska federacija objavila je da planira da osnuje automobilsku Kuću slavnih u želji da oda priznanje legendarnim vozačima.

Uprkos tome što postoji više od jednog veka, vladajuće telo svetskog automobilizma nikada ranije nije razmatralo takvu ideju, za razliku od brojnih drugih sportova.

Međutim, predsednik FIA Žan Tod otkrio je da su u planu dve Kuće slavnih – jedna koja bi se nalazila u Parizu i druga koja bi bila u Ženevi. Obe bi bile otvorene do kraja ove godine.

U decembru ćemo otvoriti FIA Kuću slavnih. To je nešto na čemu smo radili već dve ili tri godine. Imaćemo jednu Kuću slavnih u Parizu i jednu u Ženevi, ali kad vidite ljudi koji će se naći u njima – od kojih neki, nažalost, nisu više među nama, kada vidite slike, sve to je fascinantno“, rekao je Tod.

Za sada nije jasno da li će Kuće slavnih biti otvorene za javnost.

Legendarna staza „Indijanapolis Motor Spidvej“ trenutno ima muzej koji ima svoju Kuću slavnih, a NASCAR takođe ima svoju verziju. Moto GP šampionat takođe proglašava legende da bi odao priznanje za dostignuća vozača u kraljevskoj klasi po završetku njihovih karijera.