Erdogan dogovorio povratak Turske u kalendar F1

Formula 1 12. apr. 20174:15 > 4:18
Podeli:
Bryn Lennon, Getty Images Sport

Trka za Veliku nagradu Turske mogla bi da se vrati u kalendar Formule 1 naredne godine, pošto je postignut načelan dogovor.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ugostio je u utorak prvog čoveka Formule 1 Čejsa Kerija u svojoj predsedničkoj palati. Njihovom sastanku prisustvovali su i turski sportski zvaničnici, posle kojeg je Vural Ak, koji je na čelu staze u Istanbulu nagovestio dobre vesti za auto-moto sport u svojoj zemlji.

Sve što mogu da kažem jeste da je sastanak dobro prošao, postigli smo načelan dogovor, ali ugovor još nije potpisan”, rekao je Ak.

Pre pet godina, Ak je iznajmio “Istanbul park” na 11 godina. Staza u azijskom delu Istanbula sagrađena je 2004. godine i koštala je 250 miliona dolara.

Ak je prethodno pokušao da postigne dogovor o povratku u kalendar 2013. godine sa Bernijem Eklston, koji je navodno tražio 26 miliona dolara da bi to bilo moguće.

Turska se prvi put našla u kalendaru Formule 1 2005. godine, a poslednja trka na stazi “Istanbul park” održana je 2011. godine. Ugovor je raskinut zbog finansijskih problema, a Vlada Turske odbila je da finansira dalje održavanje trke upravo zbog troškova.

Sledeće sezone u kalendaru Formule 1 neće biti Velike nagrade Malezije, a već je potvrđen povratak trka u Francuskoj i Nemačkoj.