Fetel prošao nekažnjen, ostali izvesno neće

Formula 1 15. apr 201716:16 > 16:18
Podeli:
Clive Mason/Getty Images

Vozačima Formule 1 poručeno je da će najverovatnije biti kažnjeni ako budu kopirali strategiju Sebastijana Fetela sa starta za trku za Veliku nagradu Kine. Četvorostruki svetski šampion se startovao van svog označenog mesta, pošto je pre početka trke padala kiša.

  Vozač Ferarija nije kažnjen zbog takvog starta, pa se to pitanje povelo na brifingu vozača pred trku u Bahreinu, koji je održan u petak. Felipe Masa, Fernando Alonso i Luis Hamilton su bili najglasniji u osudi odluke da Fetel ne dobije kaznu.

Trkački direktor Čarli Vajting je vozačima rekao da se pravila što se tiče starta nisu promenila 20 godina i da su se od tada desila samo dva ekstremna slučaja. Jedan od njih je Fetelov u Kini, dok se drugi desio na prošlogodišnjoj trci za Veliku nagradu Japana, kada Danijel Rikardo nije bio unutar linija, kao što je trebalo.

Vajting je mogao da vidi da Fetel nije zauzeo poziciju kako treba i obustavi start, zbog čega bi Nemac morao da startuje iz boksa. Međutim, odlučio je da stvar prepusti posebnoj komisiji koja je odlučila da vozač Ferarija ne zaslužuje kaznu.

U danima posle trke u Šangaju, Svetska automobilska federacija je istražila kompletnu situaciju i posle diskusija doneta je odluka da će svaki sledeći vozač koji uradi isto verovatno biti kažnjen. Vozači su u petak obavešteni o svemu.

Veći deo diskusija na brifingu bio je rezultat želje vozača da saznaju kakve su granice. Vajting je, zanimljivo, istakao da je barem polovina vozača bila delimično van svog startnog mesta u Kini i da bi uvođenje definitivnih granica od 10 centimetara bilo nemoguće uvesti. Takođe je od vozača tražio da se služe zdravim razumom i da daju sve od sebe da smeste svoje bolide unutar granica svog startnog mesta.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se u nedelju trkom za Veliku nagradu Bahreina.