FIA timovima: Povećajte brojeve ili nema trke

Formula 1 27. apr 201713:05 > 13:08
Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

Svetska automobilska federacija potvrdila je da će od Velike nagrade Španije početi da se primenjuju pravila koja se tiču brojeva i imena vozača na bolidima. Vladajuće telo Formule 1 je timove obavestilo o najmanjim dimenzijama koje moraju da se poštuju.

U pismu koje je poslao trkački direktor Čarli Vajting stoji da brojevi moraju da budu visoki barem 23 centimetra, a imena vozača 15.

Timovi imaju opciju da koriste skraćenice što se tiče imena vozača, koji moraju da budu kao oni koji se vide na malim ekranima tokom prenosa trka sa leve strane. To znači da Mercedes za Luisa Hamiltona može da stavi HAM, a Ferari za Sebastijana Fetela VET.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da su pravila po pitanju dimenzija već duže vreme na snazi, ali se do sada nisu primenjivala u potrebnoj meri. To pitanje se povelo ranije ove nedelje na sastanku Komisije Formule 1, sve zbog želje da se napravi veći spektakl za navijače i one koji gledaju trke preko televizije.

Broj mora da bude jasno vidljiv s preda bolida i na vozačevoj kacigi“, stoji u Članu 9.2, dok se u narednom dodaje, „Ime ili skraćenica mora da se nađe na prednjem delu bolida i njegova najveća dimenzija može da bude 25 milimetara. Ime vozača mora da se vidi na spoljašnjem delu bolida i da bude čitko“.

Što se tiče brojeva, Vajting je tražio da ne smenju da budu manji od 23 centimetra, da je debljina veća od 40 milimetara i da moraju da budu u kontrastu sa ostatkom bolida.

Takođe, potvrđeno je da oni timovi koji ne budu poštovali pravila neće proći proveru i vozačima neće biti dozvoljeno da učestvuju u trkačkom vikendu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se predstojećeg vikenda Velikom nagradom Rusije, a akcija kreće od petka, uz direktne prenose na kanalima Sport kluba.