VN Rusije: Stižemo na Mercedesov teren

Formula 1 27. apr. 201716:39 > 16:45
Podeli:
Clive Mason/Getty Images

Nekada je Velika nagrada Španije označavala početak evropske sezone u Formuli 1, a od prošle godine ta čast pripala je Rusiji. Soči će od petka biti domaćin najboljim vozačima današnjice, a kompletnu akciju moći ćete da pratite na kanalima Sport kluba.

Velika nagrada Rusije prvi put se u kalendaru Formule 1 našla 2014. godine, a od tada je na njoj viđena apsolutna dominacija Mercedesa. Luis Hamilton je slavio dve godine zaredom, a prošle godine najbolji je bio sada već šampion Niko Rozberg.

Staza u Sočiju konstruisana je u okviru Olimpijskog parka koji je izgrađen za Zimske olimpijske igre 2014. godine. Duga je 5.848 metara, ima 19 krivina, a u nedelju će na njoj biti vožena 53 kruga. Rekordni krug na njoj iznosi 1:39.094 minuta, a kompletirao ga je Rozberg prošle godine.

Izvesno je da ćemo ove godine videti znatno brža vremena, zbog promena koje su ubrzale bolide za po nekoliko sekundi u zavisnosti od staze. Za sada se vozač Ferarija Sebastijan Fetel pokazao kao najbrži na trkama, a vrlo blizu mu je Hamilton.

Mark Thompson/Getty Images

Četvorostruki svetski šampion je slavio u Australiji i Bahreinu, dok je Britanac bio najbolji u Kini. Pored njih dvojice, na podijumu su se od početka šampionata našla dvojica vozača – Hamiltonov timski kolega Valteri Botas i Maks Ferstapen u Red Bulu.

Ono što obeshrabuje pred početak trkačkog vikenda u Sočiju jeste činjenica da je broj preticanja zbog novih bolida znatno manji u odnosu na prošlu sezonu. Ukupno 22 su zabeležena u prethodne tri runde, u odnosu na 73 prošle godine. Konfiguracija staze u Sočiju teško će pomoći da broj preticanja bude veći, ali se ljubitelji Formule 1 nadaju da će barem biti uzbuđenja.

Odgovor na to saznaćemo već od petka u 10 časova, kada počinje prvi trening u Rusiji. Drugi je na programu četiri sata kasnije, a treći u subotu od 11 časova. Kvalifikacije počinju u 14 časova, a u istom terminu nedelju startuje Velika nagrada Rusije. Kompletnu akciju moći ćete da pratite u direktnim prenosima na kanalima Sport kluba.