Reno: Kubica neće voziti trke ove sezone

Formula 1 28. jul 20173:53 > 3:55
Podeli:
Getty Images/Clive Rose

Generalni direktor Renoa Siril Abitebul ponovio je da je učešće Roberta Kubice na testiranjima na “Hungaroringu” organizovano samo da bi se procenilo da li bi Poljak mogao da se vrati u Formulu 1 naredne godine.

Kubica će naredne nedelje dobiti priliku da testira ovogodišnji bolid Formule 1, pošto je dva puta isprobao ranije modele francusog tima. Zbog toga su se pojavile spekulacije da bi nekadašnji vozač Renoa mogao da zameni Džoliona Palmera u timu kasnije tokom ove sezone, možda već na Velikoj nagradi Belgije sledećeg meseca.

Međutim, Abitebul je negirao takvu mogućnost, potvrdivši da će Palmer zadržati svoje mesto posle letnje pauze i naglasio da svi žele odgovor da li Kubica fizički može da podnese najmoderniji bolid Formule 1.

Nastavljamo da podržavamo Džoa, nema nikakvih promena u našim planovima”, rekao je Abidebul za motorsport.com, “Istina je da osećamo da moramo da istražimo mogućnost šta Robert može posle prethodnih testiranja. Testirali smo ga u bolidu iz 2012. godine, ali smo odradili i lekarske preglede, vozio je u simulatoru, ali ne želim da dajem više detalja. Posle svega, želimo da vidimo koliko bi bilo realno da Robert ponovo vozi moderni bolid Formule 1 i da to stavimo u trkački kontekst. Poslednja prilika za to je bilo testiranje na Hungaroringu i iskoristili smo je. Ali, u pitanju nije kratkoročan plan, već dugoročan”.

Getty images/Andrew Hone

Abitebul je takođe jasno istakao da čak i da se Kubica odlično pokaže u Budimpešti, to ne znači da će automatski dobiti mesto u Renou naredne godine.

Robert bi mogao da bude kandidat za 2018. godinu, ali pre nego što ga uzmemo u obzir, moramo da razmotrimo neke druge stvari. Kako će se izboriti sa bolidom sa manjim prijanjanjem, a većom snagom, pošto sve ono što je vozio do sada ne mođže da se poredi. Iskreno, čak i da bude dobar, to ne znači da ćemo odmah potpisati ugovor sa njim, moramo da razmotrimo još neke stvari”, istakao je Abitebul.

Kubičina karijera u Formuli 1 je naprasno prekinuta 2011. godine, kada je u udesu tokom jednog relija u Italiji doživeo teške povrede ruke, koju i dalje ograničeno pomera. Od tada, Poljak se koncentrisao na reli, da bi se poslednjih godina polako vraćao na stazu, a ove godine je prvi put od nesreće dobio priliku da testira bolid Formule 1.

Jedan od najzanimljivijih vozača današnjice je do sada vozio na 76 trka u Formuli 1, a ostvario je jednu pobedu – na Velikoj nagradi Kanade 2008. godine. Još 11 puta se našao na podijuma, a pored Renoa vozio je za BMW Zauber.