Zauber ipak neće sa Hondom, ostaje uz Ferari

Formula 1 28. jul 20177:43 > 7:45
Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

Ekipa Zaubera odlučila je da neće ući u partnerstvo sa Hondom naredne sezone. Švajcarski tim je u saopštenju pred ovonedeljnu Veliku nagradu Mađarske objavio da je dogovor otkazan, kao i da će biti produžena saradnja sa Ferarijem.

Ta odluka dolazi pošto je Frederik Vasur imenovan za novog šefa ekipe, a na toj poziciji je zamenio Monišu Kaltenborn, koja je napustila tim u junu, pošto se nije slagala sa nekim vlasnicima.

Vasur je istakao da je odluka doneta iz strateških razloga, u najboljem interesu Zaubera. Iz Zaubera su saopštili da je sa Ferarijem potpisan višegodišnji multimilionski ugovor, uz koji će dobiti najnovije motore ovog proizvođača. 

Honda je za ovogodišnji šampionat napravila najmanje konkurentan motor i imala je velikih problema sa pouzdanošću od povratka u Formulu 1 kao partner Meklarena 2015. godine. Budućnost te saradnje je takođe pod znakom pitanja, pošto u britanskom timu razmišljaju da je raskinu na kraju sezone.

Meklaren se nadao da postoji mogućnost da se vrati Mercedesovim motorima, ali se poslednjih dana ispostavilo da je Reno najizglednija opcija za legendarni tim.


Ukoliko Meklaren i Honda raskinu saradnju, japanska kompanija bi potencijalno mogla da ostane u Formuli 1 kao partner ekipe Toro Roso.

Jedan od vozača švajcarskog tima ove sezone je Paskal Verlajn, koji ima ugovor sa Mercedesom, ali je Ferari izglednija opcija. Zauber već koristi stariju specifikaciju motora italijanske kompanije, sa kojom sarađuje od 2010. godine. Uz to, razvojni vozač Ferarija Šarl Leklerk, trenutno vodeći u Formuli 2, blizu je toga da postigne dogovor sa švajcarskim timom za narednu sezonu.