Baton: Predugo sam ostao u Formuli 1

Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

Šampion sveta iz 2009. godine Dženson Baton rekao je da je karijeru u Formuli 1 trebalo da završi 2015. godine i da je kao posledica toga došlo da je prestao da voli auto-moto sport.

Britanski automobilista je nedavno napravio izlet u Super GT na trci 1.000 kilometara Suzuke, što mu je vratilo želju, pa je odlučan da se vrati takmičenju naredne sezone.

Baton je istakao da je, kada se oduzme trka u Monaku, kada je zamenio Fernanda Alonsa u Meklarenu, za njega život van Formule 1 bio lep i da mu je sve to bilo potrebno. Kao jedan od glavnih razloga za tu tvrdnju istakao je da je mogao da sedne i dobro popriča sam sa sobom.

Iako je priznao da bi se zabavio da može da se nađe za volanom ovogodišnjeg bolida Formule 1 na „Suzuki“, gde se u nedelju vozi Velika nagrada Japana, ističe da ne žali zbog svoje odluke da se povuče.

Da li mi nedostaje Formula 1? Ne. Nedostaje mi trkanje. Pomalo sam se odljubio od auto-moto sporta. Mislim da sam ostao u Formuli 1 sezonu duže nego što je trebalo“, istakao je Baton.

Uprkos tome što je njegovu trku na „Suzuki“ obeležio veliki broj problema i kazni, Baton ističe da je bio oduševljen svojim nastupom i da ga je on inspirisao da se vrati na stazu.

Čim smo završili trku, želeo sam da ponovo sednem za volan i vozim trke. Mnogo vremena je prošlo otkako sam imao takav osećaj. Sledeće godine ću se trkati negde. Ne znam da li će to biti u Americi, Evropi ili Japanu. Imam nekoliko opcija, ali želim da odradim kompletnu sezonu i sve shvatim potpuno ozbiljno“, naglasio je Baton.

Upitan koja kategorija mu je posebno privlačna, Baton je istakao da bi voleo da se takmiči u GT seriji i da bi jednog dana voleo da se nađe na 24 časa Le Mana. S druge strane, Indikar i Formula E ga ne interesuju.

U Indikaru ima sjajnih vozača, ali me ta serija plaša. Zapanjen sam da se i dalje trkaju, to su zaista hrabri momci. Ali, mene to ne interesuje i ne osećam da mi je to potrebno u ovom trenutku. Formula E ima svoje mesto, sjajna je za proizvođače zbog tehnologije koja se koristi i sve je veća. Ali, to nije nešto što me uzbuđuječ. Želim da se trkam i zabavljam. Želim da čujem motor, želim da ga čujem kako urliče. Želim da vozim nešto što ima više od 600 konjskih snaga. Na tome sam odrastao“, otkrio je ambasador Meklarena.