Baton: Od svih u F1, samo Hamilton ima taj 'dar'

Formula 1 16. okt. 201718:46 > 18:50
Podeli:
Charles Coates/Getty Images

Šampion Formule 1 iz 2009. godine Dženson Baton rekao je da je smatrao Luisa Hamiltona pomalo čudnim u vreme dok su bili timske kolege u Meklarenu.

U svojoj novoj autobiografiji „Život na granici“, 37-godišnji Britanac je svog sunarodnika opisao kao „fantastičnog i nepredvidivog vozača“. Takođe je dodao da mu je žao što uprkos svojim sličnostima nikada nisu bili pravi prijatelji, kao i da je Hamilton mnogo napredovao poslednjih godina.

Sazreo je, postao je bitan igrač i pravi predstavnik našeg sporta“, rekao je Baton, koji se prošle godine povukao iz Formule 1, ali je ove godine vozio na Velikoj nagradi Monaka umesto Fernanda Alonsa.

Baton je potom rekao da Hamiltona smatra jednim od velikana.

Od svih momaka u šampionatu, on jedini ima taj ‚dar‘“, istakao je Britanac.

Paul Gilham/Getty Images

Nekadašnji vozač Meklarena, Honde, Vilijamsa i Brona, rekao je da su velike tenzije obeležile period kada je bio Hamiltonov timski kolega. Naglasio je da su ga mnogi upozorili pre prelaska u Meklaren zbog želje tima da se fokusira na njega. Baton veruje da je njegov dolazak u Meklaren, u pratnji prijatelja i svog oca, promenio atmosferu i da je Hamilton smatrao da to utiče na njegovo mesto u timu.

„Imali smo dobar odnos, nije bilo nikakvih problema, ali je bilo primetno da je pomalo lovoljan. To što su svi mislili da je to njegov tim? Bilo je to pravo na novac. I ako mene pitati, teško mu je palo to što je to bio naš tim“, rekao je Baton, „Kada sam došao, bio je sjajan osećaj podići atmosferu i dati neku drugu opuštajuću dimenziju. Nisam siguran da je to bilo Luisu po volji. Iskreno mislim da mu se nije svidelo“.

Britanac je istakao da je smrt njegovog oca Džona, sa kojim je bio izuzetno blizak, oduzela zabavu trkama.

Dobio sam ponude da vozim u Formuli 1, ali nisam zainteresovan, iako ću se trkati u budućnosti. Samo neću u Formuli 1. Ne bez tate“, naglasio je Baton.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se trkom za Veliku nagradu Sjedinjenih Država predstojećeg vikenda.