Alonso se sprema za Le Man – testirao Tojotu

Formula 1 20. nov 201710:48 > 10:52
Toyota Motorsport GmbH

Vozač Meklarena Fernando Alonso testirao je proteklog vikenda Tojotin prototip za 24 časa Le Mana na stazi „Sakir“ u Bahreinu.

Dvostruki svetski šampion je kompletirao 113 krugova za volanom hibridnog prototipa TS050 i najbolji krug ostvario je u vremenu od 1:43.013 minuta. Španac je bio za sedam desetinki sporiji od stalnog Tojotinog vozača Majka Konveja.

Bio je ovo sjajan dan. Ovi automobili su neverovatni za vožnju“, rekao je Alonso.

36-godišnji Alonso bi trebalo da vozi za Tojotu na narednom izdanju legendarne trke u Le Manu.

Španski automobilista je posetio Tojotinu fabriku u Kelnu, gde mu je napravljeno sedište, a takođe je proveo neko vreme u simulatoru. Alonso je dobio priliku da vozi prototip Tojote u okviru testiranja novajlija koje je održano na kraju sezone u Svetskom šampionatu izdržljivosti.

Testiranje prototipa LMP1 je lepa stvar za bilo kog vozača. Veoma su konstantni tokom stinta, tako da je to veoma pozitivna stvar. Želeo sam da testiram ovakav automobil dugo, sada sam to postigao i presrećan sam zbog toga“, istakao je Alonso.

Alonosovi pregovori sa Tojotom prošireni su na mogućnost da on učestvuje na većem broju trka Svetskog šampionata izdržljivosti pored svojih obaveza u Meklarenu.

Španac ne krije da želi da osvoji ‚trostruku krunu auto-moto sporta‘ koju čine pobede na Velikoj nagradi Monaka Formule 1, Indijanapolisu 500 i 24 časa Le Mana. U istoriji je to uspeo samo jedan čovek – Grejem Hil. Alonso je ove godine debitovao na Indiju 500 i čak je vodio u jednom trenutku pre kvara motora.