Masa: Nema više 'baba' u Formuli 1

Podeli:
Clive Mason/Getty Images

Nekadašnji vozač Formule 1 Felipe Masa rekao je da je promenama koje su uvedene ove godine došao kraj eri u kojoj su vozači bili primorani da voze sporije.

Brazilac tu eru najviše uporedio sa periodom od 2006. do 2008. godine, kada su bolidi imali V8 motore, a zanimljivo je da je Masa upravo tada imao najbolje rezultate. Masa je trijumfovao na 11 trka za Ferari za te tri sezone, a na kraju ovogodišnjeg šampionata se povukao. Tokom karijere je vozio za Zauber, Ferari i Vilijams.

Masa je istakao da mu je bolid kakav je vozio ove godine predstavljao veliki izazov, za koji je verovao da nedostaje pre nego što su doneta određena pravila po pitanju aerodinamike, ali i napravljeni izdržljiviji pneumatici.

Definitivno ću se uvek sećati toga da su ovogodišnji bolidi bili sjajni. Kada samo vozite bolid, imate lep osećaj, kako zbog G sile, tako i fizičkog aspekta. Verujem da za savršen krug u ovim bolidima morate da budete dobar vozač, ne kao u prošlosti, kada su vam se pneumatici trošili ili ste morali da vozite kao ‘baba’. Sada morate da vozite kao pravi vozač. Slična situacija je bila pre desetak godina ili čak pre tog perioda. Imate bolid koji je spreman da prihvati sve, tako da vozač mora da rizikuje i vozi agresivno„, naglasio je Masa.

Masa je vozio bolide sa V10 i V8 motorima, pre nego što je započeta nova V6 turbo-hibridna era 2014. godine. Uprkos tome što je istakao da uživa u vožnji bolida kakvi su sada u Formuli 1, Brazilac ističe da još mora da se radi da bi preticanja bila lakša.