Preminuo Den Gerni, pionir i legenda automobilizma

Formula 1 15. jan 20183:47 > 4:15
Getty Images

Američki vozač Den Gerni preminuo je u 87. godini u Kaliforniji posle upale pluća, saopštila je porodica nekadašnjeg automobilskog asa, koji je jedan od trojice ljudi koji su pobeđivali i u Formuli 1, Naskaru, Indikaru i Sportskaru.

Den Gerni je (uz Huana Pabla Montoju i Marija Andretija) pobedama ostavio trag u nekoliko velikih automobilskih takmičenja, ali je važna i njegova uloga i kao konstruktora i vlasnika tima (Ol Amerikan Rejsers). 

Gerni se u Formuli 1 takmičio između 1959. i 1970. kada je vozio u bolidima Ferarija, BRM, Poršea, Lotusa, Brabama, Igla i Meklarena. Ostvario je četiri pobede, tri puta je imao pol-poziciju, a 19 puta se našao na podijumu.

Zanimljiv je podatak da je on bio prvi vozač koji je uveo praksu prskanja šampanjca na podijumu, i to pošto je 1967. godine, uz Ej Džej Fojta, postao pobednik na legendarnoj trci 24 časa Le Mana. 

Gerni je takođe bio uspešan i kao inovator, pošto je konstruisao takozvani aerodinamični dodatak (Gurney flap), koji se koristi u automobilizmu, ali i na letelicama poput helikoptera. 

Gerni je bio i prvi vozač koji je nosio kompletnu zaštitnu kacigu preko celog lica na jednom gran priju, a i dalje je drugi američki vozač po broju pobeda u F1 (Mario Andreti 12 pobeda).