Lauda: Ferstapen je 70% kriv za udes sa Rikardom

Formula 1 30. apr 201814:28 > 14:30
Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

Neizvršni direktor Mercedesa Niki Lauda rekao je da veruje da veću krivicu za udes tokom Velike nagrade Azerbejdžana snosi Maks Ferstapen, nego njegov timski kolega iz Red Bula Danijel Rikardo.

Četvrta trka sezone bila je gotova za obojicu vozača austrijskog tima u istom trenutku, pošto je Rikardo udario Ferstapena pri kočenju pred ulazak u prvu krivinu. Prethodno su njih dvojica imali nekoliko kontakata, a mladi Holanđanin je nekoliko puta blokirao pokušaje napada svog timskog kolege.

Svetska automobilska federacija nije kaznila nijednog od njih dvojice zbog incidenta, ali su obojica dobili opomene. I dok je Lauda priznao da je Rikardo delimično kriv za ono što se desilo, naglasio je da je veća odgovornost na Ferstapenu.

Kada ga je šef ekipe Mercedesa Toto Volf tokom konferencije šta bi uradio da je na čelu Red Bula, Lauda se prvobitno našalio:

Otišao bih kući i plakao“, a zatim je nastavio, „Moje mišljenje je da je Ferstapen 70 odsto kriv, a Rikardo 30 odsto. Ako se vi konstantno pomerate ka njemu sve vreme, šta jadničak može da radi“.

Incident između Rikarda i Ferstapena je na konferenciji za medije šefova Mercedesa pomenut u kontekstu toga da je nemački tim imao sličan problem dok su timske kolege bili Luis Hamilton i Niko Rozberg. Lauda je nagovestio da bi Red Bul mogao da iskoristi taktiku kakvu je primenio njegov tim tokom tih sezona.

Da su oni vozači Mercedesa, doveo bih ih u kancelariju, zajedno sa Totom i rekao bih im koliko novca bi manje dobili zbog štete koju su napravili. Pomišljali smo na to jednom, ali nismo na kraju morali to da uradimo“, rekao je Lauda.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja Velikom nagradom Španije 13. maja.