Fetel: Kazne su takve jer svi redom kukamo

Formula 1 3. jul 201813:16 > 13:19
Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel rekao je da veruje da su njegove kolege i on sami krivi zbog oštrih kazni koje se primenjuju u poslednje vreme u Formuli 1.

Nemački automobilista je kažnjen pomeranjem za tri mesta na startu Velike nagrade Austrije jer je tokom drugog dela kvalifikacija usporio Karlosa Sainsa juniora u bolidu Renoa.

Fetel je posle kvalifikacija pojasnio da ga tim nije upozorio da mu se Sains približava, ali je direkcija trke odlučila da je zbog problema sa retrovizorima svakako trebao da se kloni trkačke linije.

Tokom trke četvorostruki svetski šampion je napredovao do trećeg mesta, a nije propustio priliku da iskaže svoju frustraciju zbog ponašanja vozača poslednjih godina.

Nije mi rečeno, pokušao sam da pazim, ali ne mogu više o tome… Pravilnik je postao neverovatno velik. I mislim da je to posledica toga što svi vozači, da svi vozači, manje ili više kukaju i žale se. ‘Ah, on je uradio to, on je uradio ovo’. Moje mišljenje je da treba da nas puste da sve to rešimo na stazi„, istakao je Fetel.

Sains je prihvatio da ga je Fetel slučajno usporio, iako je da bi izbegao kontakt izleteo sa staze i oštetio bolid.

Generalno mislim da su takve situacije ponekad više krivica inženjera, ne vozača, pošto ih ne obaveste da im neko nailazi. Moram da priznam, da nisam prošao u treći deo kvalifikacija osećao bih veći bes i bio bih razočaran, ali sam imao veoma dobar krug u drugom delu„, naglasio je Sains.

Trkački direktor Čarli Vajting pojasnio je da se direkcija trke tokom vikenda na stazi „Red Bul ring“ prilikom određivanja kazni oslanjala na bazu o svim incidentima i odlukama koje su donete posle njih.

Mislim da je Fetel zasluženo kažnjen. U skladu je sa ostalim odlukama„, rekao je Vajting o pomeranju vozača Ferarija za tri pozicije u odnosu na rezultat koji je ostvario u kvalifikacijama.

Vajting je takođe nagovestio da bi direkcija trke u narednom periodu mogla više da razmatra posledice incidenata, a ne na same greške i namere, prilikom određivanja kazni. Zbog toga je i priznao da bi u tom slučaju Fetel bio manje kažnjen jer je španski automobilista prošao u poslednji deo kvalifikacija.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja Velikom nagradom Britanije predstojećeg vikenda.