Lekler menja Raikonena u Ferariju

Formula 1 11. sep 201813:57 > 14:00
Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

Vozač Zaubera Šarl Lekler od naredne sezone će braniti boje Ferarija, zvanično je potvrdio italijanski tim.

Mladi Monegašanin će u Ferariju zameniti Kimija Raikonena, koji se posle 17 godina vraća u Zauber.

Lekler je ove godine debitovao u Formuli 1 i do sada je na pet trka osvajao bodove, a najbolji rezultat mu je šesto mesto u Azerbejdžanu. O njegovom prelasku u Ferari se spekulisalo nedeljama, a njegova veza sa italijanskim timom traže već neko vreme, pošto je polaznik Ferarijeve vozačke akademije. Na taj način će sledeće godine postati prvi vozač iz Akademije koji je dobio priliku u italijanskom timu.

Povezano

Snovi se ostvaruju. Voziću za Ferari naredne sezone. Večno ću biti zahvalan Ferariju na prilici koja mi je pružena. Hvala Nikolasu Todu koji me je podržavao od 2011. Mojoj porodici, osobi koja više nije deo ovog sveta, ali kojoj dugujem sve što se dešava – tati. Žilu, hvala ti na svemu što si me naučio, nikada te nećemo zaboraviti i hvala svim osobama koje su me podržavale i koje su verovale u mene. Radiću vrednije nego ikad ranije da vas ne bih razočarao. Ali, prvo me čeka kraj sezone sa sjajnim timom koji mi je omogućio da se borim i pokažem svoj potencijal“, naglasio je Lekler.

20-godišnji Lekler je pre ulaska u Formulu 1 osvojio titule u GP3 seriji i Formuli 2.

Njegovi rezultati ove sezone i Raikonenov pad u formi ubedili su pokojnog Serđa Markjonea, bivšeg predsednika Ferarija, da dâ zeleno svetlo da Lekler zameni Francuza naredne sezone. Situacija se zakomplikovala kada je Markjone preminuo u julu, a zamenio ga je Luj Kamijeri, koji je stao na Raikonenovu stranu, ali su u Ferarijevoj hijerarhiji odlučili da ispoštuju prvobitni plan.

Lekler će naredne sezone biti timski kolega Sebastijana Fetela, koji ima ugovor sa Ferarijem do 2020. godine.