Kubica: Savršeno je vreme za povratak

Formula 1 11. dec. 201821:35 > 21:37
Podeli:
Charles Coates/Getty Images

Vozač Vilijamsa Robert Kubica izjavio je da se ne plaši izazova kakvo čini njegov povratak u Formulu 1, kao i da svi počinju od nule.

Kubica je dobio priliku u britanskom timu, uz debitanta Džordža Rasela, a u Formulu 1 se vraća osam godina pošto mu je karijera u tom šampionatu prekinuta posle teškog udesa na jednom reliju u Italiji.

Bolidi za narednu sezonu će u sklopu aerodinamičkih pravila, između ostalog, imati drugačija krila i kočione kanale, što bi trebalo da pomogne u praćenju rivala, pa tako i preticanju.

Imam veliko iskustvo u Formuli 1, tako da znam šta je potrebno da bi se bilo među najboljima i ne plašim se. Znam da je potrebno mnogo rada i posvećenosti, spreman sam za to. S tehničke strane, kao i vozačke, čekaju nas zimska testiranja, tako da će do dolaska u Australiju to biti dovoljno. Drugačija je stvar kada testirate na kraju sezone, u poređenju sa vozačima koji poznaju bolide i pneumatike. Naredne godine svi počinjemo od nule, ne pribojavam se jer nisam bio tu osam godina. Radujem se, znam šta je moj posao, a ako ga odradim kako treba svi će biti srećni„, istakao je Kubica, a prenosi motorsport.com.

Poljski automobilista je bio blizu toga da obezbedi mesto u Vilijamsu za ovogodišnji šampionat, ali se britanski tim odlučio za Sergeja Sirotkina, uz Lensa Strola. Kubica je morao da se zadovolji ulogom test vozača.

Što više iskustva imate, veće vam je samopouzdanje i spremni ste. Delimično sam bio spreman u januaru 2018. godine, ali mi je ova sezona dala vreme da naučim još nešto. Istina je da su testiranja od velike pomoći, ali ne možete na njima sve da naučite. Moraću to da otkrijem početkom godine. Sve se svodi na otkrivanje, ne učenje, pošto će svi vozači morati da se bave novim bolidima, pneumaticima, sistemima. Zbog toga smatram da je ovo savršen trenutak za povratak i zbog toga sam se odlučio da se vratim. Osećam se spremnim, ali moram da budem realan, a svi znamo da neće biti lako. Za mene je bio veliki izazov da se probijem do Formule 1, sada me čeka još veći, da bih se sa sportske strane postarao da odradim ono što se od mene traži. Ne plašim se, spreman sam i uzbuđen„, naglasio je Kubica.