Noris najbrži na "Katalunji", problemi za Mercedes

Formula 1 26. feb. 201918:35 > 18:38
Podeli:
Dan Istitene/Getty Images

Vozač Meklarena Lando Noris ostvario je najbolje vreme prvog dana drugih predsezonskih testiranja Formule 1 na stazi „Katalunja“.

Mladi Britanac je za samo šest hiljaditinki bio brži od Pjera Gaslija u bolidu Red Bula. Međutim, za Norisa dan nije bio bez problema jer je propustio oko dva sata akcije, pošto se dva puta zaustavio na stazi.

Gasli je bio na čelu tokom jutara, pre nego što ga je sa prve pozicije pomerio Antonio Đovinaci iz Alfa Romea, a na kraju ga je Noris onemogućio da bude najbrži. Njegovo vreme je za više od sekunde od najboljeg koje su vozači Red Bula imali tokom prošle nedelje, a mladi Francuz je takođe kompletirao najviše krugova – 136.

Na trećem mestu našao se vozač Rejsing Pointa Lens Strol, koji se našao 115 hiljaditinki iza Norisa. Najbolju trojicu sledio je Sebastijan Fetel, koji je delio bolid sa Šarlom Leklerom a njih dvojicu su delile tri pozicije. Nemac je proveo 81 krug na stazi, dok je Lekler bio ograničen na 29, zbog problema sa sistemom za hlađenje.Đovinaci je dan završio na petom mestu, pošto nije napredovao u odnosu na vreme postavljeno ranije tokom dana, ispred Aleksandera Albona iz ekipe Toro Roso.
Lekler je bio poslednji vozač unutar jedne sekunde od Norisa, ali su ga sledila dvojica koji su prešli preko 115 krugova – Kevin Magnusen i Džordž Rasel.

Najbolju desetoricu kompletirao je Danijel Rikardo u Renou, čiji timski kolega Niko Hilkenberg se našao na samom začelju. Između njih dvojice umetnuli su se vozači Mercedesa Valteri Botas i Luis Hamilton, a obojica su imali oko dve i po sekunde zaostatka u odnosu na Norisa. Aktuelni šampion se tokom jutra koncentrisao na kompletiranje veće kilometraže, ali je Botasova akcija bila limitirana zbog problema sa pritiskom ulja. Iz predostrožnosti, u nemačkom timu su odlučili da mu promene motor, a on je potom proveo samo sedam krugova na stazi.

Testiranja na stazi „Katalunja“ traju do petka, a nova sezona Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije 17. marta.