Berger: Sena je jedini na Seninom nivou

Formula 1 23. apr 201918:41 > 18:43
Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

Proslavljeni austrijski automobilista Gerhard Berger rekao je da je oduvek smatrao da je Aerton Sena klasa za sebe od svih vozača u istoriji Formule 1, ali je poslednjih godina promenio mišljenje.

Berger, koji je bio Senin timski kolega u Meklarenu od 1990. do 1992. godine, smatra da je Luis Hamilton bolji od ostalih šampiona sa kojima se borio na stazi ili ih je pratio tokom svog života.

Povezano

Svi me pitaju: ‘Kakav je ovaj vozač u odnosu na aertona’. I oduvek sam govorio da ne vidim da mu je iko prići. Međutim, Luis je sada prvi vozač koji je za mene na istom nivou kao Aerton„, rekao je Berger.

Sena je tokom karijere osvojio tri titule i ostvario je 41 pobedu, uz 65 pol pozicija, a život je izgubio na Velikoj nagradi San Marina 1994. godine. Hamilton je mnogo puta istakao da Senu smatra idolom, a trenutno je najbolji vozač svoje generacije sa pet titula, 75 pobeda i rekordne 84 pol pozicije.

Kada se njih dvojica porede, Berger kaže da je Sena i dalje ispred Hamiltona, kada se gledaju harizma i karakter.

Kada bih poredio baš njih dvojicu, Aerton bi odneo pobedu jer je on bio toliko šarmantan momak, imao je sjajnu ličnost. I, ako neko izgubi život i ostane uz nas kao legenda, to ga čini posebnim. Ali, ja gledam rezultate, a s te strane, Luis ide od jedne pol pozicije do druge, od jedne trke do druge. Baš kao Aerton„, naglasio je Berger.

Sutton/Getty Images

Austrijanac kaže i da ostoji više načina da se meri nečija veličina, a da se ne gleda samo statistika.

Više se oslanjam na osećaj, bilo je tu mnogo velikih šampiona kao što su Nelson Pike, Niki Lauda, Alen Prost, Mihael Šumaher, ali je uvek neko bio iznad njih, a to je Aerton. I sada je Luis na istom tom nivou„, rekao je Berger.

Berger je istakao i da je Hamilton bio neverovatno brz, da je napravio manje grešaka u odnosu na svoje rivale i da je znao kada treba da bude strpljiv.

Izgleda da sve radi kako treba i zbog toga je nepobediv u ovom trenutku. Jeste, ima najbolji bolid i najbolji motor, ali je takođe i najbolji. Bez premca je najbolji vozač u ovom trenutku„, naglasio je Berger.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se predstojećeg vikenda Velikom nagradom Azerbejdžana u Bakuu.