Velikani Formule 1 opraštaju se od Laude

Formula 1 21. maj. 201910:57 > 11:09
Podeli:
Mark Thompson, Getty Images Sport

Vest o smrti legendarnog Nikija Laude potresla je Formulu 1 i svetski sport u celini. Trostruki šampion sveta preminuo je u utorak ujutro, mirno, u krugu porodice, a zauvek će biti simbol neverovatne požrtvovanosti i hrabrosti.

Laudinu smrt oplakuju svi ljubitelji Formule 1, a iz automoto sveta prve su se oglasile ekipe u kojima se neponovljivi Austrijanac proslavio.

Lauda je dve titule osvojio sa Ferarijem (1975. i 1977) i jednu sa Meklarenom (1984).

Danas je tužan dan za F1. Velika Ferarijeva porodica sa velikim bolom primila je vest o smrti svog člana i prijatelja Nikija Laude, trostrukog svetskog prvaka, koji je dve titule osvojio sa Skuderijom. Niki, zauvek ćeš ostati u srcima nas i naših navijača,“ naveo je italijanski tim.

Svi u Meklarenu ostali smo duboko potreseni kada smo saznali da je umro Niki Lauda, naš prijatelj, kolega i svetski prvak u Formuli 1. Niki će zauvek ostati u našim srcima i upisan u našoj istoriji. Niki, počivaj u miru.

Pre svega, u ime našeg tima i Mercedesa, želim da izrazim saučešće supruzi Bridžit, njegovoj deci, svim članovima porodice i bliskim prijateljima. Niki će zauvek ostati jedna od najvećih legendi našeg sporta. On je bio kombinacija junaštva, humanizma i poštenja u kokpitu i životu. Njegov odlazak ostavlja prazninu u Formuli 1. Nismo samo izgubili heroja koji je napravio jedan od najvećih povrataka, nego i čoveka koji je Formuli 1 doneo časnost i iskrenost. Nedostajaće nam. Takođe, Mercedes je izgubio čoveka koji je bio naša zvezda vodilja. Kao član tima šest i po godina, Niki je oduvek bio poštena i odana osoba. Rad sa njim bio je privilegija. Imao je motivacione govore, davao nam energiju, niko drugi nije mogao učiniti ništa slično. Niki, ne možeš da budem zamenjen. Neće biti druge osobe poput tebe. Bila nam je čast nazvati te predsednikom uprave, a mene čast što si mi bio prijatelj,“ izjavio je prvi čovek Mercedesovog tima u F1 Toto Volf.

Saučešće porodici izrazilo je i rukovodstvo Formule 1. 

Četvorostruki svetski prvak i vozač Ferarija Sebastijan Fetel oglasio se na društvenim mrežama, baš kao i Fernando Alonso, koji je dva puta bio šampion F1.

Šokantna i tužna vest ovog jutra,“ napisao je Alonso.

Među onima koji su se oprostili od Laude si i Dženson Baton.

Lauda je trostruki šampion Formule 1. Titule je osvajao 1975, 1977 i 1984, a vozio je na 171 trci za Marč, BRM, Ferari, Brabham i Meklaren.

Lauda je imao probleme sa zdravljem još od 1976. godine kada je imao udes u Nirburgringu. On je tada bio zarobljen skoro čitav minut u bolidu koji se zapalio i tada je dobio velike opekotine na licu i takođe je udisao toksične materije. Ovo je uzrokovalo dalje zdravstvene probleme i dve transplantacije bubrega 1997. i 2005. godine, a 2018. je legendarni Lauda imao transplantaciju pluća.

U januaru 2019. bio je hospitalizovan zbog plućne infekcije. U austrijskoj štampi je bilo priča da je na dijalizi u Švajcarskoj.

Smrt Laude vest dana je i u Austriji i naslovne strane svih medija posvećene su čoveku koga su, kako navode, svi voleli.

Print screen/SK
Print screen/SK
Print screen/SK