Hamilton prvi kockar Monte Karla

Formula 1 26. maj. 201917:00 > 17:03
Podeli:
Getty images/Michael Regan

Luis Hamilton je ostvario četvrtu ovosezonsku pobedu, 77. u karijeri, na veoma zanimljivoj Velikoj nagradi Monaka u Monte Karlu.

Posle iscrpljujuće bitke koja je trajala skoro 110 minuta, a u situaciji u kojoj je 64 kruga vozio na srednje tvrdim gumama, svetski šampion je izdržao sve nalete Maksa Ferštapena i ostvario pobedu, koju je posvetio legendarnom Nikiju Laudi.

Hamilton je na kraju kroz cilj prošao sa 2,6 sekundi prednosti u odnosu drugoplasiranog asa Ferarija, Sebastijana Fetela, dok je treće mesto pripalo Fincu Valteriju Botasu, sa 3,2 sekundu u plusu. Holanđanin Maks Ferštapen je zbog kazne (5 sekundi), koju je dobio u 22. krugu, na kraju ostao četvrtoplasirani, sa 5,5 sekundi zaostatka.

Peto mesto pripalo je Francuzu Pjeru Gasliju (Red Bul) sa 9,9 sekundi zaostatka, a šesto Špancu Karlosu Saincu (Meklaren), koji je imao više od 53 sekunde „plusa”. U bodovima su još i sedmoplasirani Rus Danil Kvjat (Toro Roso), osmoplasirani Tajlanđanin Aleksandar Albon (Toro Roso), devetoplasirani Australijanac Danijel Rikardo (Reno) i desetoplasirani Francuz Roman Grožan (Has). 

U generalnom plasmanu Hamilton ima 137 bodova, a drugoplasirani Botas 120. Na trećem mestu je Sebastijan Fetel sa 82 boda, a četvrtoplasirani Maks Ferštapen ima 78 bodova. Peta pozicija je i dalje u vlasništvu Šarla Leklera, koji je sakupio 57 bodova.

Naredna trka u Svetskom šampionatu voziće se za Veliku nagradu Kanade, 9. juna.

Tok trke

Start trke nije doneo velike promene. Luis Hamilton je sačuvao prvu poziciju, Valteri Botas i pored napada Maksa Ferštapena drugu, a Holanđanin je ostao na trećoj, ispred Sebastijana Fetela.

U prvih nekoliko krugova, vodeći kvartet je konstantno odmicao petoplasiranom Danijelu Rikardu, a kamere su najčešće pratile domaćeg vozača Šarla Leklera, koji je zbog greške Ferarija u kvalifikacijama, startovao sa 16. pozicije.

Posle velike borbe sa Romanom Grožanom, mladi as iz Monaka je u 6. krugu stigao do 12. mesta, a kad je napao Nika Hulkenberga, zakačio je zaštitni zid, pao za dve pozicije, da bi već u narednom krugu, zbog pucanja pneumatika, morao u boks.

Ostaci sa Leklerovog bolida bili su rasuti po stazi, pa su naterali čelnike trke da prvi put na stazu pošalju „sejfti kar”. Usledila su odlaženja u boks, a „ceh je platio” Valteri Botas, koji je kao drugi u ekipi Mercedesa, izgubio bitku sa Ferštapenom, pa je uz kontakt sa Holanđaninom, pao na treće mesto.

U narednom krugu, Finac je ponovo otišao na promenu pneumatika, pa je trku nastavio sa četvrte pozicije, iza Sebastijana Fetela.

U međuvremenu, Šarl Lekler je odustao, a direktorijum trke objavio da će Maks Ferštapen na kraju dobiti vremensku kaznu od pet sekundi, zbog rizičnog izlaska iz boksa.

U 28. krugu, 40 minuta od početka trke, pojedini vozači su prijavili početak kiše, ali je vrlo brzo „nestala” ta informacija.

Maks Ferštapen je maksimalno pritiskao vodećeg Hamiltona, a na nešto više od sekunde zaostatka, na trećem i četvrtom mestu su bili Fetel i Botas.

U pozadini su sjajno vozili Alek Albon, Pjer Gasli, Karlos Sainc i Danil Kvjat, koji su se sredinom trke ravnopravno uključili u borbu, čak i za najviši plasman.

U periodu od 40. do 60. kruga nije bilo nikakvih promena na vrhu. Hamilton je vodio ispred Ferštapena, koji ga je konstantno pritiskao, a Fetel je držao treću poziciju, ispred Botasa.

Najzanimljivija je, u tim trenucima, bila komunikacija Hamiltona sa boksom, pošto je svetski šampion „kukao” da njegove srednje tvrde gume neće izdržati do kraja trke.

Najbrži krug trke za još jedan bod, odvezao je Pjer Gasli – 1;14,279.

U završnici nije moglo bez drame. Maks Ferštapen je na sve načine želeo da preuzme lidersku poziciju i pokuša da se, i pored kazne, popne na pobedničko postolje. Dva kruga pre kraja pokušao je sa kasnim kočenjem po izlasku iz tunela, ali je samo udario u zadnji levi točak Hamiltona, koji je iz ovog kontakta ipak izašao dovoljno bezbedno.

Na kraju velika pobeda Hamiltona, šesta uzastopna Mercedesa u šest ovosezonskih trka, ali i prvi put druga pozicija za Ferari.