Formula 1 ostaje u Monci barem do 2024. godine

Podeli:
Dan Istitene/Getty Images

Organizatori Velike nagrade Italije potpisali su novi ugovor sa vlasnicima Formule 1 po kojem će ta trka biti u kalendaru šampionata barem do 2024. godine.

Budućnost trke na legendarnoj „Monci“ je osigurana pred ovogodišnje izdanje, na kojem će biti proslavljena njena 90. godišnjica.

Povezano

Do sada, 68 trka je voženo u Monci, više nego na bilo kojoj drugoj stazi. Samo Italija i Velika Britanija su bile domaćini svake godine od prvog šampionata Formule 1 1950. godine. Od tada, jedino 1980. godine Velika nagrada Italije nije vožena na legendarnoj stazi, a tada je domaćin bila staza „Enco i Dino Ferari“ u Imoli.

Prva Velika nagrada Italije vožena je još 1921. godine.

Istorija, brzina i strast su reči koje ljubitelji automobilizma povezuju sa Moncom. Osećaj koji svako dobija na ovoj trci je zaista jedinstven“, rekao je Čejs Keri, izvršni direktor Formule 1.

Kompanija Liberti medija, u čijem posedu je Formula 1, obećali su da će zaštiti istorijske trke u Formuli 1, a da će u isto vreme proširiti kalendar na nove teritorije. Kalendar za narednu godinu brojače 22 runde, pošto se Velika nagrada Holandije vraća prvi put od 1985. godine, a prvi put će Formula 1 posetiti Vijetnam, na uličnoj stazi u prestonici Hanoju.