Hamilton: Za Ferari nije dobro da Lekler bude broj 1

Formula 1 10. okt. 201914:16 > 14:19
Podeli:
Charles Coates/Getty Images

Šampion Formule 1 Luis Hamilton rekao je da veruje da se Ferari sprema da Šarla Leklera proglasi za svog prvog vozača nauštrb Sebastijana Fetela.

Nemac je imao prednost u italijanskom timu na početku sezone, ali se situacija promenila posle trijumfa njegovog timskog kolega u Belgiji i Italiji, kao i njegovih sjajnih izdanja u kvalifikacijama.

Na Velikoj nagradi Rusije četvorostrukom svetskom šampionu je poručeno da propusti Leklera, kao što je dogovoreno pre trke, što on nije poslušao. Fetel je odustao na toj trci, dok je mladi Monegašanin morao da se zadovolji trećim mestom.

Povezano

Hamilton je pred trku u Japanu rekao da spolja situacija u Ferariju deluje jasno, a takođe se osvrnuo na neskrivenu činjenicu da italijanski tim uvek favorizuje jednog vozača.

Interesantna je dinamika koju imaju pošto je jasno da je Sebastijan bio broj jedan, a sada je jasno da nije. Sa strane deluje da Ferari pokušava da preokrene situaciju i Šarla postavi za prvog vozača. Da li je to dobro za tim? Mislim da nije, ali je to filozofija kakvu gaje oduvek. Mi se ne žalimo jer imamo dobru filozofiju koja funkcioniše veoma dobro i ne planiramo da je promenimo u skorije vreme“, naglasio je Hamilton.

Britanac je naglasio da mišljenje ne bazira na osnovu onoga što je viđeno u Sočiju, pošto je naglasio da razume zašto je Ferari imao takvu taktiku. Međutim, istakao je da je bio iznenađen da je Lekler bio saglasan sa tim da ne brani poziciju od Fetela u prvoj krivini. Upitan da li njegovo iskustvo toga što je bio timski kolega Fernanda Alonsa u debitantskoj sezoni znači i da mu je jasna Fetelova situacija, Hamilton je rekao:

To je samo pretpostavka jer mi samo vidimo spolja šta se dešava u Ferariju, ne znamo kakva je zaista situacija. Ne znam šta Sebastijan oseća, pa ne nam da li mogu da razumem. Kada sam bio sa Fernandom u timu, on je došao kao broj jedan, ali su nam od polovine sezone davali jednako goriva za kvalifikacija i tada je došlo do promene. Promenjena je dinamika i to očigledno nije bilo dobro za tim. Ali, razumem, pošto kada dođete u tim imate jednaku priliku. Postoje vozači koji žele status broja jedan i to im je lakše, a ja želim to da zaslužim, ali da obojica krećemo od nule. Mislim da taj status može da se zaradi iz vikenda u vikend, a ne tokom sezone. Ali, ako već znaš da si broj dva, to je na neki način već poraz pred trkački vikend“, istakao je vozač Mercedesa.

Akcija na stazi „Suzuka“ počinje u petak i čeka vas na Sport Klubu 1.