Pireli može samo da uveća pritisak guma za Zandvort

Formula 1 27. nov. 20195:54 > 5:59
Podeli:
Charles Coates/Getty Images

Nova trka u Formuli 1 naredne godine će imati jedan diskutabilan momenat. Staza Zandvort na kojoj će se voziti Velika nagrada Holandije ima poslednju krivinu koja je nagnuta pod uglom od 18 stepeni.

Mnogi su zbog toga zabrinuti kako će izgledati trka koja se vraća u Holandiju posle mnogo godina. Zakrivljenost krivine u Zandvortu je čak dva puta veća od onih na stazi u Indijanapolisu koje su pravile velike probleme Mišlenovim pneumaticima. Iz Pirelija kažu da su svesni koliki bi ovo problem mogao da bude, ali dodaju da sa druge strane imaju ograničen broj mogućnosti zbog pravilnika.

Jedina stvar koju možemo da uradimo je da reagujemo sa pritiskom, i moraćemo da ga uvećamo. Ako pogledate pravila obavezni smo da ostanemo sa istom konstrukcijom i istom specifikacijom cele godine. Ne možemo da napravimo pneumatik za kose krivine i ne možemo da napravimo posebnu konstrukciju za Zandvort. Jedina mogućnost je da baratamo pritiskom„, rekao je šef Pirelija Mario Izola.

Na Zandvortu su planirane izmene na stazi, a takođe postoje i simulacije pomoću kojih Pirelijevi inženjeri rade.

Treba nam valjano istraživanje i trebaju nam podaci timova koji rade simulacije kako bismo tako definisali pritisak„.

Inače Velika nagrada Holandije će se voziti 3. maja. Biće to prva trka u Evropi naredne sezone i to posle Australije, Bahreina, Vijetnama i Kine. Očekuje se da na trci naravno najveću podršku ima najveći vozač Formule 1 iz Holandije svih vremena Maks Ferstapen.