Honda uz Red Bul barem do kraja 2021. godine

Formula 1 27. nov. 201912:50 > 12:53
Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

Ekipa Red Bula objavila je da je produžila ugovor sa Hondom za još jednu sezonu, pa će japanska kompanija ostati u Formuli 1 barem do kraja 2021. godine.

Čelnici Honde su odlučili da produže ostanak u šampionatu posle razgovora sa prvim čovekom Red Bula zaduženim za auto-moto sport Helmutom Markom prošle nedelje. Dve strane i dalje pregovaraju o periodu koji će uslediti posle 2021. godine.

Povezano

Formula 1 će za dve godine ući u novu eru pošto je postignut dogovor o novim tehničkim propisima koji bi trkanje trebalo da učini neizvesnijim. Potvrda produžetka saradnje između Red Bula i Honde znači i da će austrijski tim ostati u šampionatu posle kraja naredne sezone, kada svim ekipama ističu ugovori.

Timovi trenutno pregovaraju o novom komercijalnom ugovoru sa Formulom 1, za koji se veruje da će doneti promenu u podeli nagradnog fonda, kao i pravičniju podelu prihoda. Od tri najbolja tima u šampionatu, Mercedes i Ferari još nisu zvanično potvrdili ostanak u sportu posle 2020. godine.

Red Bul i Honda su započeli saradnju ove sezone i ostvarili su tri pobede zahvaljujući Maksu Ferstapenu. Trijumf mladog Holanđanina na Velikoj nagradi Austrije prvi je za japansku kompaniju od povratka u Formulu 1 2015. godine, a prva od pobede Džensona Batona na „Hungaroringu“ 2006. godine.

Honda se vratila u Formulu 1 sa Meklarenom, sa kojim je sarađivao tri godine, ali be uspeha. Prošle godine je japanska kompanija motorima snabdevala Toro Roso i bilo je jasno da je to nagoveštaj partnerstva sa Red Bulom.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 završava se predstojećeg vikenda Velikom nagradom Abu Dabija, a akciju sa staze „Jas Marina“ možete da pratite na Sport Klubu.