Ferari želi devojku u svom programu za mlade vozače

Formula 1 25. dec 201922:17 > 22:21
Francois Nel/Getty Images

Ekipa Ferarija radi na tome da vrlo brzo pridoda ženske vozače svom juniorskom programu, prenosi motorsport.com.

Samo šest žena je tokom istorije učestvovalo u trkačkim vikendima Formule 1, a najuspešnija među njima bila je Lela Lombardi, koja je zauzela šesto mesto na skraćenoj Velikoj nagradi Španije 1975. godine. Ona je na taj način osvojila pola boda, i jedina je pripadnica lepšeg pola kojoj je to pošlo za rukom.

Povezano

Poslednja žena koja se našla na stazi tokom trkačkog vikenda je Suzi Volf, koja je vozila na četiri slobodna treninga za Vilijams 2014. i 2015. godine.

Šampionka W serije Džejmi Čedvik i Tatjana Kalderon, koja se takmiči u Formuli 2, imaju uloge u Vilijamsu i Alfa Romeu, dok je Švajcarkinja ranije testirala Zauber.

Ferari se trenutno sprema da poveća broj članova svoje vozačke akademije jer želi da investira u svoju budućnost, kaže šef tima Matija Binoto.

Nekoliko vozača će nam se pridružiti, to je nešto na čemu vredno radimo. Akademija je veoma važna investicija za nas. Šarl Lekler je najbolji primer. Moramo da tražimo buduće generacije talenata za Ferari. Akademija će tražiti i devojke u budućnosti. Žene treba da budu deo Ferarijeve akademije. To je nešto na čemu radimo u ovom trenutku da bismo se postarali da se desi vrlo brzo“, istakao je Binoto.

Od prve sezone Formule 1 1950. godine bila su 772 vozača koji su startovali na trci, a samo dve su bile žene – Lombardi i Marija Tereza de Filipis.