Formula 1 ukida letnju pauzu da bi 'uglavila' trke?

Formula 1 14. mar. 202016:14 > 16:21
Podeli:
Charles Coates/Getty Images

Izvršni direktor Formule 1 Ros Bron rekao je da je uveren da taj šampionat uspešno izaći na kraj sa određivanjem kalendara pošto je epidemija koronavirusa dovela do otkazivanja ili pomeranja prve tri trke.

Velika nagrada Australije je ovog vikenda trebalo da označi početak ovogodišnjeg šampionata, međutim, otkazana je u poslednji čas, pred sam start akcije na stazi “Albert park”. Na kraju je odluka doneta glasanjem timova i Brona, pošto je jedan od članova Meklarena bio pozitivan na koronavirus, zbog čega se britanski tim povukao sa prve trke sezone.

Povezano

Prethodno je trka u Kini odložena zbog epidemije koja je krenula iz te zemlje, a potom je isto učinjeno sa rundama koje treba da se voze u Bahreinu i Vijetnamu. Kako stvari sada stoje, Velika nagrada Holandije bi 3. maja trebalo da bude prva ove sezone, ali postoji zabrinutost da će biti još odlaganja, a sama Formula 1 je u petak objavila da očekuje da će šampionat krenuti krajem maja.

Uprkos svemu tome, Bron veruje da će sezona biti uzbidljiva, a da bi trke koje su odložene mogle da se voze u avgustu, koji je tradicionalno rezervisan za letnju pauzu.

Možda treba da napravimo pauzu i iskoristimo je da kažemo da u dogledno vreme ove godine nećemo imati trke, ali ćemo pokušati da ih smestimo u kalendar kasnije tokom sezone. Razmišljam da bismo oslobađanjem odmora u avgustu sebi omogućili vikende tokom kojih možemo da imamo trke. I smatram da možemo da napravimo izuzetno dobar kalendar za ostatak godine. Izgledaće drugačije, ali ćemo sačuvati dobar broj trka, a one će biti uzbudljive. Sezona će početi kasnije, ali će biti jednako zanimljiva”, rekao je Bron za “Skaj Sports”.

Clive Mason/Getty Images

Bron je priznao da je Formula 1 u ovom trenutku, isto kao i veliki broj sportova, na nepoznatoj teritoriji, ali da je optimista.

Verujem da možemo da imamo 17-18 trka, a možda i više. Malo ćemo ih zgusnuti, ali sve zavisi od toga kada će sezona početi”, naglasio je Bron.

Saopštenje koje je Formula 1 objavila u petak nagovestilo je da bi sezona trebalo da počne krajem maja, što znači da bi prva trka bila Velika nagrada Monaka, a da je ona u Španiji pod znakom pitanja. Ovogodišnji šampionat je trebalo da broji rekordne 22 trke, a svaka promena bi dovela do toga da se neke voze tri vikenda u nizu.

Jedna stvar o kojoj smo pričali su vikendi koji bi se sastojali od dva umesto tri dana, pa ako imamo tri trke zaredom u tri nedelje, ali dva dana akcije, to bi bila opcija. Ono što nam je potrebno od timova ove godine je fleksibilnost, moraju da nam daju dozvolu da uradimo nešto ovako. Jer, u neobičnim okolnostima smo, a moramo da se postaramo da imamo sezonu koja daje dobru ekonomsku priliku timovima”, istakao je izvršni direktor Formule 1.