Sena bi danas napunio 60 godina

Formula 1 21. mar. 202014:16 > 14:19
Podeli:
Pascal Rondeau/Getty Images

Na današnji dan pre tačno 60 godina rođen je jedan od najvećih vozača u istoriji Formule 1 – Aerton Sena.

Legendarni Brazilac je izgubio život 1. maja 1994. u 35. godini, pošto je izgubio kontrolu nad svojim bolidom pri brzini od 300 km/h i udario u zid u krivini “Tamburelo” staze “Enco i Dino Ferari” u Imoli.

Povezano

Sena je tokom trofejne karijere branio boje Tolemana, Lotusa, Meklarena i Vilijamsa. Osvojio je tri titule – 1988, 1990. i 1991. godine, upisao je 41 pobedu i još 39 puta se našao na pobedničkom postolju. Ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši u istoriji, a ujedno i kao najuspešniji na ulicama Monte Karla, gde je trijumfovao šest puta.

Njegova smrt je promenila Formule 1, ali je dovela do povećanja bezbednosti. Od tog kobnog vikenda u Imoli, kada je poginuo i Austrijanac Roland Racenberger, u Formuli 1 je povrede opasne po život doživeo Žil Bjanki, na Velikoj nagradi Japana, a od njihovih posledica je preminuo devet meseci kasnije.

Sena je bio jedinstven, po načinu vožnje se razlikovao od ostalih, neki ga nisu voleli, mnogi jesu, ali je bio i ostao jedan od najboljih vozača koje je svet imao priliku da vidi.